sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Salkunhallintaa: kannattaako holdata "ikuisesti"?

Aktiivisten salkunhoitajien yksi parhaimmista aseista passiivista sijoittamista vastaan on Dow Jones indeksi: perusteorian mukaan osakkeiden arvo pitäisi tuplaantua noin 7 vuoden välein.
Dow Jones oli 14 tammikuuta 2000 11 722,98 pistettä, ja vaikka tähän nyt arvioidaan kupla niin joulukuussa 2003 Dow oli taas yli 10 000 pistettä.

Tuplaantumisteorian, eli 10% vuosituottoajatuksella, DJ:n olisi siis pitänyt olla noin 20 000 pisteen paikkeilla joskus ennen 2010. Kumminkin korkein on 14 198,10 pistettä, jonka DJ saavutti 11.10.2007 - eli mitään tuplaantumista ei ole tapahtunut viimeisen 10 vuoden aikana.

Lisätietoa Dow Jones indeksistä löytyy Wikipediasta: linkki

Aktiivisen salkunhoidon puolesta puhuu myöskin se että olisi mahdollista välttää huonoimpia päiviä markkinoilla, mutta yhtä mahdollistahan se on että vältät hyvät päivät. Hieman noitten todennäköisyydestä löytyy sivulta http://thefinancebuff.com/2007/07/avoiding-worst-days-and-missing-best.html sekä linkeistä siinä, mutta pidän eniten tuon sivun loppusilaukesesta:"The bottom line is that the stock market is volatile. Sometimes it goes up and down a lot. "

Taas artikkelissä "How Traders Killed Value Investing" (linkki) todetaan että "For the long-term investor, whether you're investing for retirement or simply betting on a company's potential success, the payoff is suddenly in play -- every stock is a potential target of forces outside of the traditional movers." - syynä siis se että volyymit ovat kasvanneet aivan järkyttävästi, ja ehkä jonkun tietokonemalli sanoo että näitä osakkeita pitää nyt myydä, ja sitten markkinoille tulee iso shorttaus joka liikuttaa kursseja voimakkaasti.

Näiden tietojen perusteella oma semi-passiivinen strategia tuntuu oikealta valinnalta, eli olen valmis myös myymään osakkeita tarvittaessa. Strategia siis lähinnä vielä teoreettinen: vielä en ole osakkeita paljon myynnyt, päätavoite on kumminkin että suurin osa osakkeista ostan ja pidän, samalla nauttien osingoista. Mutta nykypäivänä välttämättä "osta ja unohda seuraavat 10 vuotta" ei ole se kaikkein järkevin strategia osakkeiden kohdalla.

Ei kommentteja: