torstai 15. lokakuuta 2009

Fortum

Fortumia (linkki) tuli lisättyä salkkuun. Olin jo Konecranesin myynnin kohdalla laittanut 16,95€ hintaan pienen tärpin, joka siis tänään osui. P/E luku on vähän päälle 10, osinkotuotto% olisi noin 5,3% jos osinko olisi AP:n arvion mukainen 0,91€, eli ei hullumin. Myöskään osake ei ole "raketoinnut" syksyn aikana, syynä riskit:
  • Windfall vero. Tästä hallitus puheli kovasti ja kynät sauhasi keväällä kun oli puhetta johtajien palkoista, mutta sen arvioitu valmistuminen on vuonna 2011. Tämä ei välttämättä silloinkaan toteudu, koska tätä yritetään toteuttaa niin ettei verotus koskisi "yleishyödyllisiä" sähköyhtiötä joka taas EU:n mukaan olisi syrjivää
  • Venäjän riski. Venäjälle pitäisi sijoittaa noin 2 mrd € edestä, ja senkään jälkeen ei ole tietoa miten käy (valtiollistaminen korjauksen jälkeen?)
Toisaalta sähköä tarvitaan aina, ja käsittääkseni pohjoismaisen sähköpörssin liittäminen mannereuroopan vastaavan kanssa tekisi sen että sähköhinta nousisi, ja sen mukana Fortumin voittoprosentti.

Ostettu pieni, pieni siivu hintaan 16,95€/kpl.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Blogiasi ahkerasti seuranneena kiinnostaisi tietää kuinka pitkään olet harrastanut sijoittamista? Kiinnostaisi myös nähdä mitä tällä hetkellä salkustasi löytyy ja millaisia määriä. Terveisin Sijoitteleva opiskelija

Osinko77 kirjoitti...

Pitääpä jopa vähän miettiä :) Ensimmäiset rahastot ostin vuonna 2001 opiskelun ohella, metsä-alahan oli mennyt alas joten sitä vähän (8v tuotto -50%) sekä sitten itäeurooppaa (8v tuotto noin +250%), tämän lisäksi oli pari rahastoa josta nettosin noin 10% vuoden sisällä. Määrät olivat yhteensä hivenen alle 500e, joten eipä sitä voi varsinaisesti sanoa sijoittamiseksi. 2004 lähtien sijoitin joka kk pariin osakerahastoon, ja pääsin noin 2000e asti - samalla säästin tilille rahaa asunnon ostoa varten.

Pari vuotta sitten päätin tehdä kunnon "remontin" taloudelleni, ja alkaa vähän säästämään tulevaisuutta varten. Ensin keräsin kokoon puskurin, ja huhtikuun loppupuolella tein ensimmäiset osakeostokseni eli voisi sanoa että noin puoli vuotta vähän aktiivisemmin :)

Salkun olin ajatellut avata tuossa pikkuhiljaa: vähän pohtinut avaanko kokonaan vai osittain, näytänkö keskihinnan vai osakemäärän vai ehkä sekä että. Eli mietintämyssyssä esittämistapa...