tiistai 6. lokakuuta 2009

Image is everything / Apinaa koijataan?

Törmäsin melko mielenkiintoiseen artikkeliin TheBurningPlatform:issa:

http://theburningplatform.com/economy/living-in-beverly-hills-2


Näin aluksi on todellakin huomioitava että kyseinen kirjoitus on jenkki-kirjoitus, eli vähän överiksi mennään tietyissä kohdissa - esim 180$/kk Jeep Commanderista ei nyt ole maailman huonoin sijoitus minusta vrt oman vastaavan osto jos tuommoisen tarvitsee (olettaen että leasing Jenkeissä tarkoittaa sitä että siihen kuuluu kaikki paitsi bensat, kuten Suomessa). Taisi jopa olla niin hyvä diili ettei niitä enään anneta: kuten todetaan seuraava leasing "roughly doubled" - joka sitten taas on ihan eri asia.

Mutta muihin tekstin antimiin: siinä todetaan että "The typical American defined as "poor" by the government has a car, air conditioning, a refrigera­tor, a stove, a clothes washer and dryer, and a micro­wave. He has two color televisions, cable or satellite TV reception, a VCR or DVD player, and a stereo. He is able to obtain medical care. His home is in good repair and is not overcrowded. By his own report, his family is not hungry and he had suffi­cient funds in the past year to meet his family's essential needs" ja että tämä taso on saavutettu lainaamalla.

Apinaa koijataan tuli mieleen siitä että tekstissä esitetään että ne ihmiset, jotka nousevat barrikaadeille ovat ne, joilla ei ole mitään menetettävää - eli köyhät. Kun köyhillä on 52" HDTV 60 kanavalla ja alla X5-bemari, niin aika harva jaksaa nousta barrikaadeille valittamaan. Miten tämä sitten on rahoitettu? Lainalla. Kuka lainan maksaa? Ne, joilla on rahaa millä maksaa eli keskiluokka - ja syy miksei keskiluokka taas reagoi tähän tilanteeseen voimakkaasti on yllä mainittu, vain ne joilla ei ole mitään hävittävää uskaltaa barrikaadeille. Joku muu sen taisi sanoa, keskiluokka on polkenut ketjutonta polkupyörää useita vuosia ja nyt vain poljetaan lujempaa.

Mutta se missä tämä alkaa kiinnostamaan itseäni sijoittajana on tuo että nyt jo "köyhällä" on parit telkkarit, ilmastointilaite, auto ja hitosti velkaa. Kuten artikkelissä todetaaan kolmen vuosikymmenen kulutusvelat ei kuittaannu kahden vuoden säästökuurilla, vaan vaatii enemmän. Nämä kaksi asiaa (on jo kaikki + pitäisi säästää) tekee sen että vähän mietityttää miten tuo talouskasvu on edes mahdollista, sehän on todella pitkälti perustunut siihen että amerikkalaiset kuluttavat surutta ja muut maat valmistavat ja myyvät sinne. Jos nyt on piikki kinni, eikä oikein edes tarvi mitään, niin kukas ne tavarat ostaa ja mistä se voitto tehdään?

Pitää siis olla tarkka noissa osakevalinnoissa ja painottaa salkussa nk defensiivisiä aloja, kuten energia, ruoka ja vastaavia - niitä tarvitaan aina. Tietystihän salkkuun saisi myös se uusi Nokia eksyä...

5 kommenttia:

Laiska sijoittaja kirjoitti...

Pitää muistaa että se talous voi kasvaa muuallakin kuin jenkkilässä...

Osinko77 kirjoitti...

Ongelmana näen juuri sen että talouskasvu monessa maassa, esim Kiinassa, on perustunut siihen että jenkit ovat ostaneet about kaiken mitä siellä valmistetaan, ja näitten myynneistä saamillaan rahoilla sitten kiinalaiset ovat ostaneet esimerkiksi Nokian luureja ja muuta vastaava.

Jonkun siis pitää ostaa ne tuotteet pois ja pitää raha liikenteessä - jos isoin ostaja poistuu ja päinvastoin alkaa myös tuottamaan paljon (kun haluaa velat pois) niin jostain se ostaja pitää löytyä. Vaihtoehdoiksi on ehdotettu saksalaisia, joilla ois varallisuutta mutta tunnetusti ovat melko tarkkaa kansaa, tai kiinalaisia, joilla nyt ei ole hirveästi varallisuutta mutta massan mukana on sitä kumminkin - epäilen että saksalaiset eivät muutu ja Kiinan valtio viheltää pelin poikki aika äkkiä jos huomaa että oma kansa alkaa kuluttamaan ulkomaalaisia tuotteita, ja sitten ollaankin maailmantaloudessa ns patti-tilanteessa: tuottajia/myyjiä on, mutta ei ostajia.

Eh, onnistuinkohan nyt saamaan tuon millään järkeväksi? :) Ja toki siis en keskity pelkästään jenkkilään, vaikka onkin aika paljon sieltä tullut noita osakkeita ostettu kun yritän saada kuukausittaista osinkovirtaa aikaiseksi - jakaisivat muualla maailmassa myös 4 tai edes 2 kertaa vuodessa osinkoja niin olisin paljon iloisempi.

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Ostajina toimivat muut kehittyvät maat, kuten Brasilia, jonka kanssa Kiina käy muutenkin ahkerasti kauppaa Braslian runsaiden luonnonvarojen takia.

Kiinalaisella on muuten pankissa enemmän rahaa kuin jenkillä ;)

Laiska sijoittaja kirjoitti...

Pitäisi saada siis kiinalaiset kuluttamaan. Siitähän vasta supersykli syntyisikin, jos kiinalaiset alkaisivat käyttätymään kuin jenkit :)

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Kulutus lisääntyy Kiinassakin. Tästä ei ole kovin kauaa, kun uutisoitiin, että Kiina ohitti USA:n suurimpana autojen markkinamaana.

Henkilökohtaisesti olen haltioituneempi Brasiliasta, siellä tilanne näyttää mielestäni todella hyvällä. Silvan talousuudistukset ovat synnyttäneet maahan rikastuvan keskiluokan, joka luo runsaasti kysyntää. Lisäksi Brasilialla on runsaasti erilaisia luonnonvaroja, kuten öljyä ja puuta, maatalous on vahvaa jne. Öljyn lisäksi maalla on paljon myös kokemusta vaihtoehtoisista energioista kuten vaikkapa etanolista. Ei siis ihme, että omissa sijoituksissani painotan Brasiliaa eniten.