sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Osakkeiden myynnistä, lisää "ikuisesta holdauksesta"

Ehkä viime jutussa aloin kuulostamaan hivenen "päivätreidaajalta", joten ehkä hyvä kerrata pari Warren Buffetin sanontaa:

"One of the ironies of the stock market is the emphasis on activity. Brokers, using terms such as "marketability" and "liquidity," sing the praises of companies with high share turnover... but investors should understand that what is good for the croupier is not good for the customer." - eli kulut syövät voittoa, ja se että osaketta myydään paljon ei tee yrityksestä sen parempaa tai huonompaa

"If you don't feel comfortable owning something for 10 years, then don't own it for 10 minutes" - osakevalintaan kannattaa kiinnittää huomiota, mutta myös näkisin tämän vähän "myyntisuosituksena" - jos alat epäröimään omistustasi niin hankkiudu siitä eroon

"You're neither right nor wrong because other people agree with you. You're right because your facts are right and your reasoning is right—and that's the only thing that makes you right. And if your facts and reasoning are right, you don't have to worry about anybody else." - eli älä usko muita (ja osta suosituksien mukaan), vaan tee omat kotiläksysi ja sijoita sen mukaan mihin itse uskot. Tähän mielestäni liittyy myös se että tiedät mitä yritys tekee, eli älä osta sikaa säkissä

"If a business does well, the stock eventually follows." - eli älä osta yritystä joka ei tule menestymään tulevaisuudessa - jos yrityksellä menee hyvin niin myös osake nousee.

"Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1" - eikai tarvitse sen enempää selittelyä.

Tosin pitää huomioida että nyt kun Warren ostaa osan yritystä hän myös pääsee mukaan hallitukseen, ja pääsee sitä kautta vaikuttamaan siihen miten yritys menestyy. Itse tuskin muutamilla osakkeillani pääsen paljoa vaikuttamaan.


Osakkeiden myynnistä

Yritin myös kirjata ylös muutaman kohdan jolloin harkitsen osakkeiden myyntiä:
  1. Muutos osakkeen fundassa. Esimerkiksi yrityksellä ei enään mene niin hyvin: voitot eivät enään kasva, kassavirta muuttuu negatiiviseksi, uudet tuotteet eivät ole niin hyviä tai johdossa tapahtuu muutoksia. Nämä yleensä kyllä hejastuvat osakkeen hinnassa (negatiivisesti) ennenkuin itse saan tästä tietoa.
  2. Osakkeesta tulee liian "kuuma", eli osakkeen hinta nousee aivan liian korkealle. Suositus lienee seurata P/E lukua (ja jossain oli että osakkeelle kannataisi asettaa jo ostotilanteessa tavoite P/E-luku myynnille) - itse aion seurata että jos P/E menee yli 25 niin alan harkitsemaan myyntiä, 15-30 lienee "normaalitasoa" tässä mutta tietysti pitää seurata alan keskimääräistä P/E:tä.
  3. Osakkeen paino salkussa nousee liian isoksi. Koska olen vielä salkun rakennusvaiheessa niin olen asettanut tähän noin 25% rajan yhdelle osakkelle, mutta olen jo kerran joutunut luopumaan (hyvään hintaan) osasta Royal Unibrewin osakkeista, kun se kävi yli 200 dKr.
Tämän lisäksi pitäisi varmaan myös seurata jos osake "jää jälkeen" muun markkinan, eli muut yritykset nousevat mutta ei tämä - tosin luulen että silloin tälle löytyy joku selitys kohdassa 1, johon pitäisi reagoida, tai sitten Mr Market analysoi tilanteen väärin.

Pitäisi varmaan aina asettaa tavoitehinta kun ostan osakkeen, mutta tähän en ole vielä löytänyt hyvää menetelmää. Jos jollakin on vinkkiä miten määritellä tavoitehintaa niin otan mielelläni vastaan ehdotuksia.

Ei kommentteja: