keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Kuluta vähemmän kuin mitä ansaitset

Henkilökohtainen talous ei ole rakettitiedettä, vaan melko yksinkertaista. Kun seuraa yhtä sääntöä koko ajan niin tulet vaurastumaan: eli kuluta vähemmän rahaa kuin mitä ansaitset. Tämä löytyy monessa blogissa "kaikkein parhaimpana" talous/sijoitusvinkkinä, ja ajattelin myös laittaa sen tänne.

Matemaattisesti tämän voi esittää näin:
[varallisuus] = [tulot] - [menot]*

Voi siis sanoa että kun menot ovat isommat kuin tulosi niin vähennät varallisuuttasi/kasvatat velkaa, taas kun tienaat enemmän kuin mitä kulutat niin kasvatat varallisuutta/vähennät velkaa. Todella yksinkertaista.

Lause "kuluta vähemmän kuin ansaitset" taas voidaan jakaa kahteen osaan, joka vaikuttaa siihen kuinka paljon varallisuutesi kasvaa:
  • Kuluta vähemmän (menot): tähän on helpoin puuttua, eli vähennä kulujasi. Hyviä vinkkejä löytyy esim Saiturin tai Tarkanmarkan -blogeista.
  • kuin ansaitset (tulot): tähän on hieman vaikeampi vaikuttaa, varsinkin tässä taloustilanteessa. Monet blogit suosittelevat pitämään uraasi kaikkein tärkeimpänä omaisuutenasi (ei asunto eikä varsinkaan auto tmv) sekä "sijoittamalla" tähän vapaa-aikana, esim opiskelemalla.
Itselläni on puolentoista vuoden ajan kuukausitasolla budjettiseuranta, ja voin todeta että vain viime joulukuussa olin tappiolla (johtuen "luovasta kirjanpidosta", maksoin tammikuun yhtiövastikkeen pois jo joulukuussa). Budjeetista olen havainnut tiettyjä asioita mihin kului aivan liikaa rahaa (esim juhliminen), ja näitä vähentämällä olen saannut varallisuuteni kasvamaan. Taas tulopuolen kasvattamiseen eteen olen tehnyt asioita (vaihdoin työtehtäviä), jotka eivät vielä näy palkkapussissa mutta toivon että vaikuttaa kasvanneen kompetenssin kautta.

Ja milloin kannattaa aloittaa noudattamaan tätä sääntöä? Heti. Tietysti isommilla tuloilla saa helpommin tulosta aikaiseksi, mutta jos jo pienellä palkalla oppii säästeliääksi niin ei ehkä tule tehtyä ylilyöntejä kun palkka kasvaa.

* idea lainattu: getrichslowly-blogista

3 kommenttia:

Opiskelijan sijoitukset kirjoitti...

Tämä vinkki on jokaisen hyvä muistaa. Omalla kohdalla opiskelijan rajalliset tulot hankaloittavat tilannetta, mutta tarkana pitää olla, ettei elä yli varojensa.

Olenkin tähän löytänyt loistavan ohjelman iPhonelle: iXpenselt,siihen merkitään oma kuukausibudjetti ja päivittäiset menot. Näin ei ainakaan vahingossa tule tuhlattua liikaa. Suosittelen lataamaan ohjelman jos iPhone löytyy taskusta.

Ps. Tervetuloa kommentoimaan blogiani.

Osinko77 kirjoitti...

Totta, harvoin sitä opiskelijana pystyy paljoa laittamaan sivuun - mutta jo se ettei kasaa paljon opintolainaa helpottaa sitten paljon. Toisaalta tiedän pari tyyppiä jotka käyttivät opintolainaa velkavipuna: ensimmäinen onnistui yli odotusten teknokuplan nousussa ja toinen päätti seurata esimerkkiä teknokuplan laskussa, lopputulokset olivat täysin erilaisia - taidankin kirjoittaa tästä jossain vaiheessa jutun.

Mutta enköhän eksy kommentoimaan :)

Laiska sijoittaja kirjoitti...

Itse en ole jaksanut kuukautittaista budjettia seurailla, vaan olen mennyt täysin mielihalujen mukaan kulutuksen osalta. Näin on varmaan parasta, sillä asiasta ei ole ollut minkäänlaista stressiä.

Toisaalta olen luonteeltani aika säästäväinen enkä tee juurikaan heräteostoksia, joten sijoittamiseen jää joka tapauksessa mukava summa kuukausittain periaatteella "kaikki ylimääräinen sijoitetaan" :)