sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Hätärahaston koko?

Getrichslowly.org -sivustolla oli keskustelua hätärahaston koosta: yleisin suositeltu määrä on 3-6:n kuukauden palkat tallessa, mutta myös toinen tapa esitellään, Bert Whithead:in kirjasta "Why Smart People Do Stupid Things With Money"
  • Jos olet tavallinen työntekijä sinulla tulisi olla 10% vuosituloistasi säästössä
  • Jos yrittäjä tai vaihtelevat tulot 20%
  • Jos olet eläkkeellä 30% (ehkä ajatellaan että yhdysvalloissa monella eläkeläisellä on paljon osakkeita, bondeja yms)
  • Jos olet vaarassa menettää työsi 40%
Keskusteluissa todettiin että yleensä työpaikan menetyksestä tulee noin 2 viikkoa - 2 kuukautta etukäteen tieto, joten rahaston kasvattaminen 10->40% tuona aikana on mahdotonta. 10% vuositulosta vastannee noin 2kk nettopalkkaa, joten aika sama tuo suositus kuin 3-6 kk palkat.

Keskustelussa myös paljon pohdittiin sitä että tuo määrä pitäisi olla niin iso että se varmasti riittää siihen että löytää uuden työpaikan: jotkut löytävät työpaikan kuukauden sisällä, toisilla se kestää vuoden.

Suomessahan "rahan tuloa ei voi estää", eli täällä lähtee ansiosidonnainen tulemaan joten siihen asti pitäisi pärjätä. Lehdistä seuranneena niin pahin tilanne työttömyyskassoista lienee IAET:llä: http://www.iaet.fi/iaet/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=148 todetaan tänään 11.10.2009 että "Ensimmäistä kertaa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa hakevien osalta vanhimmat tällä hetkellä käsittelyyn otettavat hakemukset ovat saapuneet 17.6.2009. Hakemukset käsitellään pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä.", elikkäs noin 4 kk sitten saapuneet hakemukset käsitellään nyt. Oletan että tässä on myös viive käsittelyn jälkeen ennenkuin rahat maksetaan, ja tämän lisäksi syksyllä kait porukkaa enemmän irtisanottu eli jonot kasvanneet - milloinkohan ne rahat tulisi sieltä oikeasti tilille? YTK:n sivuilta vilkaisin että siellä on parempi tilanne, eli elokuussa lähetetyt hakemukset ovat käsittelyssä.

Ison hätärahaston varjopuolihan on että se ei tuota kovinkaan paljon: esimeriksiksi itselläni on suuri osa Selgissonin AAA-rahamarkkinarahastossa, jonka 6kk tuotto on 0,7% ja 3kk tuotto 0,3%.

Tässä työllisyystilanteessa suuri hätärahasto on hyvä olla: itselläni on 4kk nettopalkka tallessa, ja uskon pärjääväni sillä yli 6kk kun vähennän menoja (yksi iso kuluerä minulla on nyt joka kuukausi sijoittaminen, jonka varmaan lopetan tällöin) - tämän jälkeen toivottavasti ansiosidonnaiset tulevat, ja pärjään vielä hetken. Mietin juuri onkohan tuo tarpeeksi iso, vai pitäisikö sitä kasvattaa - lomauttaminenhan voidaan toteuttaa 14 vrk varoitusajalla.

Ei kommentteja: