Elokuussa markkinoilla olivat seuraavat hinnoittelut (P/E Ennuste 2009, lähde Arvopaperi):
- Suomi P/E 22,4 (osinkotuotto 3,42%)
- Ruotsi P/E 20,7 (2,62%)
- Hongkong P/E 18,5 (2,46%)
- Intia P/E 17,7 (1,2%)
- USA SP500 P/E 17,6 (2,08%)
- Kiina P/E 17,1 (2,46%)
- Ranska P/E 17,1 (3,49%)
- Puola P/E 16,9 (2,87%)
- Meksiko P/E 16,4 (1,47%)
- Sveitsi P/E 16,4 (2,66%)
- USA DowJones P/E 15,4 (2,78%)
Toinen puoli on se kuinka suosittu osakkeet on mediassa, eli kuinka paljon osakkeista ja sijoittamisesta puhutaan ja kirjoitetaan. Kun jopa naapurin mummoa suositellaan ostamaan osakkeita niin niistä yleensä on hyvä aika lopua, esim näin tätä ilmiötä Miljonääriksi alle 30:senä pohti kerratessaan vuotta taaksepäin (linkki): "Loppukesästä 2008 tapahtunut siirtyminen Plazalle olikin siten mieleinen tapahtuma ja tulipa siinä vähän laajempaakin julkisuutta ollessani esimerkiksi erään radio-ohjelman vieraana. Orastava finanssikriisi loi kuitenkin tämän henkiselle blogille hieman haastavan toimintaympäristön, eikä siten liene ihme, että median kiinnostus lopahti nopeasti. Kuumimpana nousukautenahan blogini olisi tietysti käännetty pian tv-ohjelmaksi."
Osakkeita hehkutetaan/haukutaan vuorottain nyt mielestäni mediassa, ei suositella kaikille "halpoina heti ennenkuin loppuvat" kuten asuntoja, joten tämän ei vielä vahvista kurssihuippua. Mielestäni tosin noin korkea P/E luku ja se että yhtiöt eivät oikeasti tee niin hyvää tulosta vielä tulee melko varmasti johtamaan jonkinlaiseen korjausliikeseen Suomessa (ennenkuin nousu taas jatkuu). Kurssihuippuina P/E lienee ollut noin 30 Suomessa, joten nousuvaraakin olisi hieman. Se, pysyvätkö osakkeet kalliina Suomessa kun sijoittajat eivät uskalla ulkomaille, olisi jo toinen juttu...
Viite mistä viimeinen lause juontaa: AP: "Kolmasosa sijoittajista: Maantieteellinen hajautus on turhaa!" (linkki)
2 kommenttia:
Kannattaa huomata, että aina matalasuhdanteiden/laman aikana P/E luvut nousevat korkeaksi, nousukauden koittaessa ne taas pienenevät. Mielestäni pelkästään P/E lukua ei kannata tuijottaa vaan myös eri indikaattoreita, sekä katsoa P/E:n taakse.
Totta, pelkkää P/E:tä ei voi katsoa - mutta kyllä se antaa hieman viitteitä, ja tässä kuussahan HEX-indeksi on laskenut jo 6,42% kun muut (saksa, ruotsi, norja jne) ovat nousseet noin 1%. Lähde tällä tiedolle on Nordnet/Markkinaktsaus ja sen kohta "Viime kuukausi".
Mitään romahdusta en odota, ja huipuissa ei olla kun ei kerran joka paikassa lue että "osta osakkeita" :)
Lähetä kommentti