lauantai 3. lokakuuta 2009

Mietteitä koskien "Älykkyysosamärää ja sijoittamista"

Lukaisin artikkelin jossain muualla koskien älykkyysosamäärää ja sijoittamista (olisiko ollut Kauppalehti?) mutta Taloudellinenrippuumattomuudella on siitä hyvä kirjoitus:
http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2009/09/alykkyysosamaara-ja-sijoittaminen.html


Lainaus: Mitä korkeampi henkilön älykkyysosamäärä on, sitä todennäköisemmin hän sijoittaa. Sen sijaan yllättävästi henkilön tulotaso tai varallisuus ei vaikuta siihen kuinka todennäköisesti hän jättäytyy sijoittamisen ulkopuolelle.

Seuratessani blogeja olen vähän hämmästellyt sitä että aika isolla osalla tuntuu olevan "isot" osakesalkut (>10 000€ - pörssisäätiön mukaan 50% suomalaisista sijoittajista on tätä pienempi salkku (toivon mukaan pääsen itse kohta tohon "rikkaampaan" joukkoon :)) sekä rahaa sijoitetaan melkein tonni kuussa. Keskiansion ollessa noin 2900€ tämä tekee että käteen jää noin 2200€ - tästä kun vähennetään asuminen noin 500€/kk ja ruokaa 250€/kk niin jäljelle jää 1450€/kk - tästä sitten pitäisi maksaa sähköt, liikennöinti, vaatteet jne. Näiden perusteella tuo 1000€/kk mitä saadaan sijoitettua tuntuu aika kovalta.

Olen myös lukenut muutamaa jenkkiblogia, aiheesta sijoittaminen ja "getting out of debt" - niissäkin aika usein vuositulot ovat "barely 6-figures", eli siinä 100 000$ paikkeilla: kumminkin vain noin 15% USA:n asukkailla on tämmöiset tulot.

Voisiko tästä vetää johtopäätöksen että keskimääräistä hieman rikkaamat blogittavat osakkeista? Itse myös tienaan hieman enemmän kuin keskimääräinen, mutta pakkoa sanoa että sijoitetut summat ovat ylittäneet budjetoidun viime aikoina reilusti (välillä sitä innostuu jostain aivan liikaa). Ei ole varmaan mielenkiintoista pitää blogia, jos voi yhden osakesijoituksen tehdä / 3kk eikä ole sijoituksia joita voi uudelleensijoittaa - mut palaan tähän osittain toisessa kirjoituksessa.

Ps. Toinen huomio on myös että se että osakesijoitusblogittajat eivät kyllä elele glamourissa: kalliita ravintolaillallisia, urheiluautoja ja ulkomaanmatkoja kerran kuussa (tai mitä nyt sitten liitetään rikkauteen) ei ole, vaan päinvastoin venytetään pennejä että saadaan osakkeita ja ehkä joskus sitten tulevaisuudessa ei tarvi venyttää.

Talsan linkki keskituloon: http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2009/05/29/tyossakayvat-tienaavat-keskimaarin-2-880-euroa/200913398/12
Stat:ilta vähän tilastoja aiheeseen liittyen: http://tilastokeskus.fi/til/tjt/2007/tjt_2007_2009-05-20_kat_003_fi.html
Yhdysvallan talouksista ja vähän muustakin graafeja: http://chartingtheeconomy.com/

1 kommentti:

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Tässä muuten yhden (naispuoleisen!) blogi, joka pyrkii säästämään rahastoihin 100 euroa kuukaudessa: http://www.sijoitustalous.fi/sijoittajan_abc/lue/artikkeli/194

Mutta totta tosiaan, että pienemmillä summillä säästävät ja pienempää sijoitusomaisuutta hallinnoivat sijoittavat pitävät harvemmin blogia. Tähän on varmasti yksi hyvä syy se, että me jotka sijoitamme agressiivisemmin, meille näyttelee sijoittaminen ja säästäminen huomattavasti isompaa osaa elämässä kuin esimerkiksi sellaiselle ihmiselle joka säästää vaikkapa 50 euroa kuukausittain johonkin rahastoon. Ihminen, jolle sijoittaminen ei näyttele kovin suurta osaa elämästä tuskin siitä myös bloggaa.

Sijoittajien glamourin osalta olet varmasti oikeassa. Joskus olisi mielenkiintoista laittaa tunnistusrivistöön tuntuvan sijoitusomaavia henkilöitä, sekä reilusti velkaantuneita ja laittaa tavallinen kadun tallaaja veikkaamaan kuka on sijoittaja ja kuka veloissa elävä. Veikkaisin, että arvaukset menisivät täysin ristiin. Yleensä velkaisilla ihmisillä on taipumusta pyrkiä esittämään ulospäin varakkaampaa kuin ovat (ehkä tämä on syy miksi he velkaantuvat ylipäänsä?), kun taasen sijoittajat voivat elää hyvinkin askeettisesti. Heillä ei monesti ole tarvetta näyttää muille ulkoisesti taloudellista menestystään.