sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Velan "piilotetut" kustannukset

Yleensä nähdään että 2000e tavara maksaa 2000e, riippumatta siitä maksatko sen säästöistäsi vai esimerkiksi luottokortilla.

Tässä on mielestäni pieni ajatteluvirhe: hinta on siis tuloverojen jälkeinen hinta. Jos maksat sen säästöistäsi olet jo maksanut verot, eli hinta on 2000e - taas jos ostat sen luotolla niin sinun pitää tienata noin 2750e ennenkuin saat käteen 2000e rahaa, jolla voit maksaa luoton pois (ja tähän päälle tietysti mahdolliset korot+kulut).

http://investored.money.ca.msn.com/personal-finance/saving-money-and-managing-debt/Pages/why-should-i-try-to-avoid-debt-or-pay-it-off-quickly.aspx


Tämän takia isot kulutusluotot ovat hankalia maksaa takaisin: esim maksaaksesi takaisin 10 000e kulutusluoton niin sinun pitää tienata 12 500e, mutta koska varmaan samaan aikaan pitää elää (maksaa vuokra, ostaa ruokaa jne) niin tämän rahan kasaan saaminen kestää aikaa jolloin korko juoksee ja kasaan tienattava rahamäärä kasvaa: esim 10% korolla ja kahden vuoden maksuajalla tuosta tulee noin 11 500e netto-maksettavaa (yksinkertaistettu: ensimmäinen vuosi 1000e korkoa, toisesta 500e) eli todellisuudessa pitää tienata noin 15 000e että saat maksettua takaisin 10 000e lainan.

Joten sijoituslainan kanssa pitää olla skarppina: tällä hetkellä ei ole ajankohtainen, mutta jos markkinat menee w-muotoon niin ehkä pieni sijoituslaina voisi tulla kyseeseen jos ehdot ovat sopivat.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos minulla on 2t€, jolla voisin maksaa ostoksen heti, niin minusta parempi tapa on seuraava: ostan ostoksen luottokortilla. Rahat laitan kuukaudeksi korkorahastoon, jolloin sen eräpäivä on luottokortin laskun eräpäivänä. Luottokortin saa tällä hetkellä ilmaiseksi esim. S-pankista, ja korkorahasto esimerkiksi Seligsonilta, jolloin ei tule merkintäkuluja. Lopputuloksena voitan käteismaksuun verrattuna kuukauden korkotulot.