sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Kanadalaisten trustien veromuutokset 2011

Vuoden 2011 alussa muut kuin REIT Trustit Kanadassa joutuvat maksamaan veroja ihan kuten tavalliset yritykset, eli veroja voitoista. Suurin syy tähän on että Kanadan viranomaiset huomasivat että iso osa omistuksista ovat ulkomaalaisia, joille siis valuu verotonta rahaa.

Lakimuutos on vuodesta 2006, jolloin trustit tippuivat 10-20%. Kirjanpidollisesta voitosta siis pitää maksaa veroa (kassavirrasta trustit saavat jakaa rahaa verottomasti), joten osa trusteista kerää kasaan "tappioita" joita voivat realisoida 2011, ja yrittävät näin siirtää veronmaksua hivenen eteenpäin. On siis syytä erittäin tarkasti käydä joka trusti läpi.

Erittäin tärkeä on myös katsoa kuinka kauan trustilla on tulonlähteitä (esim loppuuko öljyt kentiltä) sekä koittaa arvioida voiko 2011 veromuutos vaikuttaa arvoon - tämähän pitäisi jo olla huomioitu hinnassa, mutta uskon että näin ei ole. Osa trusteista muuntunee osakeyhtiöiksi, esim Crescent Point Energy (TSX:CPG), kun verohyöty jää pois ja oikeastaan vain haitat trustista jää (tiukemmat säädökset).

Törmäsiin pariin uusiutuvaan energiaan sijoittavaan trustiin myös:

Innergex Power Income Fund TSX:IEF.UN http://www.innergex.com/en/energie/accueil_e.html
Tuntuisi olevan sekä vesi- että tuulivoimaa.

Great Lakes Hydro TSX:GLH.UN http://www.greatlakeshydro.com/
Tuntuisi olevan lähinnä vesivoimaa.

Mutta en tutkinut näitä sen enempää, koska ei ainakaan vielä päädy minun buy-listalle. Loppuyhteenvetona pitää sanoa että näitten trustien kanssa kannattaa olla tarkkana, voi helposti polttaa näppinsä.

http://www.dividenddetective.com/canadian_royalty_trusts.htm

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla oli muutama tällainen ostolistalla, mutta iskin jarrua tuon verojutun vuoksi. Tarvinnee tutkailla lista läpi ja katsoa ostaako mitään vuoden alussa.