keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Nokia - osinko-osake?

Nokian (http://www.nasdaqomxnordic.com/aktier/shareinformation?Instrument=HEX24311) ennuste vuoden 2009 osingoille tuntuisi olevan noin 0,37e/osake ja tavoitteena olisi noin 4% osinkotuotto sijoituksille - tämä tuo Nokian tavoitehinnaksi siis 9,25e. Tällä hetkellä kurssi huitelee pikkaisen korkeammalla, eli 9,35e, mutta syyskuun "kunniaksi" osakehinnat ovat laskussa.

Itse olen hivenen huolestunut Nokian tuotepaletista, varsinkin älypuhelinmarkkinoilla, sekä vahvasti laskenneesta puhelinten keskihinnasta - edelleen 2009/Q2 keskihinta laski mutta kumminkin markkinaosuus olisi noussut älypuhelimissa? Myös Nokia Ovi on edelleen valovuosia Applen perässä (jopa voisi ihmetellä että mihin ovat Nokialla ajan käyttäneet?), mutta Linux-pohjaisen puhelimen tuonti markkinoille on minusta hyvä asia - Symbianissa tuntuisi olevan jotain ihmellistä "kankeutta" kun kosketuspuhelimen tuonti markkinoille kesti niinkin kauan kun kesti.

Viime aikaiset "isot" päätökset eivät ole olleet kovin hyviä: esim NSN menettänyt melko paljon markkinaosuutta ja tekee tappiota, Navteq ostosta voidaan tuskin pitää edes "kohtuu edullisena" ostoksena ja suurin osa hypetetyistä uutustekniikoista tuntuu olleen torsoja (WAP, MMS, DigiTV) - mutta kassa on edelleen kunnossa ja tuotantoprosessit Nokialla tuntuu olevan hanskassa.

Myös kurssi on kehittynyt todella heikosti verrattuna vuoteen 2000, mutta uskon että kurssi on liian alamaissa nyt. Aion sopivan ajankohdan tulleen ostaa erän ja kotiuttaa ainakin kevään osingot (ja jossei yhtiön tulevaisuuden näkymät mielytä minua, mahdolliset myyntivoitot). Sopivaa ajankohtaa ehkä pitää hivenen odottaa - Nokia Worldissa esitys http://laimeasilli.wordpress.com/2009/09/02/gorilla-kicks-ass/ on ollut vahva mikä voi johtaa nouseviin kursseihin pariksi päiväksi, kunnes syysmasennus tarttuu. Pohjan ajottaminen voi toki olla hankala.

2 kommenttia:

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Itse asiassa Nokialla oli kosketusnäytöllisiä puhelimia jo kauan ennen Applea. Kukaan ei vain jostain syystä näytä muistavan Nokia S90 luureja vaan pitävät ensimmäisinä kosketusnäytöllisinä Symbian puhelimina Nokia 5800:sta.

Osinko77 kirjoitti...

Muistelin samaa - tosin itse muistin että kyseessä olisi ollut S80 ja vuosi jotain 2002 tmv, mutta saatan olla väärässä.

Jotenkin tuo S60 kehitys on tuntunut ihmeen kankealta: kun N70 tuli markkinoille niin siitä puuttui minusta "perusominaisuuksia" kuten automaattinen näppäinlukko, jonka sitten sai kolmanen osapuolen softalla. Siinä mielessä uskon että tämä uusi alusta tulee olemaan parempi kun se on Nokian hallussa eikä ole liika "kokkeja" (Symbian Foundation siihen aikaan) ja toivottavasti ei ole liikaa "legacya" myöskään.

Taisi vaan tuo osakehinta karata taas mun tavoitehinnasta aika lailla...