sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Osinkotulot kassavirtana

Motivaation kannalta hieman pohdin osinkotuloja ja sen vaikutusta "pientuloiseen" palkkaan (pienituloinenhan on SDP:n lanseerama termi 3000e/kk tuloille, joka tosin lienee melko lähellä keskiansiota Suomessa) kassavirran kannalta.

4% olettamuksilla päädyin seuraaviin "havaintoihin":
5 000€ - 200€/vuosi eli 16,67€/kk - 0,5% korotus "peruspalkkaan"
10 000€ - 400€/vuosi eli 33,34€/kk - noin 1% lisäys "peruspalkkaan", tätä ei taida ihan jokaiselle tulla ensi vuonna, ja riittäisi korvamaan nousun työttömyyskorvauksessa (0,2% -> 0,9% kait puhe)
25 000€ - 1 000€/vuosi eli 83,33€/kk - nyt vihdoinkin aletaan puhumaan siitä että tuotolla tekisi jotain. Verojen jälkeen käteen jäisi noin 60€, eli saa parit ruokaostokset maksettua
50 000€ - 2 000€/vuosi eli 166,67€/kk - nyt jo alkaisi pian yhtiövastike hoitua, melkein 1000 mummonmarkkaa kuukaudessa
100 000€ - 4 000€/vuosi eli 333,33€/kk - ei hullumpaa, tällä rahamäärällä jo tekisi jotain

Ylläolevista luvuista siis päättelen että semmoinen 20 000e+ pitää olla sijoituksia, jotta osinkoja voidaan alkaa pitämään tuloina - sitä ennen kannattaa uudelleensijoittaa ne saman tien.

Riskien hallinta

Koska osinkotuloilla olisi tarkoitus saada kinkkuviipale leivän päälle, niin pahin mitä voisi tapahtua on että yritys lakauttaa osingot/leikkaa niitä. Tämän takia olen asettanut itselleni (tässä vaiheessa vielä epävirallisesti) tavoitteeksi sen että korkeintaan noin 5% saisi olla yhdessä osakkeessa kiinni, ja koska noin 500e on minimi mitä kannattaa yhteen osakkeeseen laittaa niin tämä tekee sen että yli 10 000e salkku pitäisi olla jotta riski olisi siedettävä - joka on ihan hyvin linjassa ylläolevan parinkymmenen tonnin laskelman kanssa.

Yhteenveto

Tavoitteissa olen itselleni asettanut että elokuussa vuonna 2013 pitäisi olla 25 000€ kasassa, ja uskon kyllä että siihen asti jaksan elää säästeliäästi ja laittaa ylimääräiset rahat osakkeisiin. Ei sitä tämänkään jälkeen vielä juhlita, mutta osingoista tulevat rahat helpottavat jo sen verran että palkasta ei tarvitse "kaikkea" siirtää syrjään - onhan sitä tarkoitus kumminkin elää vähän. Mutta siihen asti pitäisi pyrkiä välttämään ylimääräisiä kuluja, ja saada roposia kasaan...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tarkkana saa olla osakkeita valittaessa että pysyy edes tuo 4% osinko mahdollisena,varsinkin näinä vaikeampina aikoina.Monet hyvinäkin osingon maksajina pidetyt tulevat leikkaamaan osingon maksuaan tänä vuonna.
Itse uskon että selkeästi paremman tuoton saa ostamalla ja myymällä oikeaan aikaan ja osinko on sitten vain extra- plussaa jos sitä tulee.

Osinko77 kirjoitti...

Olet oikeassa, samanlaisia ajatuksia kans itselläni - markkinat ovat sen verran vaihtelevat nytten että jos joku osake nousee rajusti niin myyn sen kyllä pois (ja mahdollisesti ostan takaisin halvemmalla) - jossei niin jään odottamaan osinkotuottoa, kunhan ei siis laske...

Salkku on onneksi niin pieni että vielä löytyy hyviä osingonmaksajia, mutta esim Nestettä en laita salkkuuni koska epäilen että osinkotuotto tippuu.