lauantai 12. syyskuuta 2009

Osakkeiden takaisinosto - iloinen asia?

Yleensä osakkeiden takaisinostoa pidetään hyvänä asiana, koska siitä ei mene veroa ja myös osinkomielessä se on hyvä: seuraavista voitoista riittää enemmän osinkoa/osake.

Yrityksen johdon ja osakeomistajien etu ei aina mene ihan yhteen: suurimalla osalla yrityksistä on jonkinlainen optio-ohjelma jossa johtajisto saa osakkeita jos yrityksellä menee hyvin. Kun osinkoa jaetaan niin yleensä osakekurssi alenee johtuen siitä että rahaa poistuu yrityksestä eli optioiden arvo alenee - kun taas osakkeiden ostossa osakkeiden määrä vähenee ja jokainen optio vastaa suurempaa osaa yrityksestä eli arvo kasvaa.

Lisäksi yritysten johtajat ovat yleensä todella hyviä yritysjohtajia, ei sijoittajia - muutenhan he toimisivat sijoittajina eikä yritysjohtajina. Tämän takia myös osakeostot tuntuvat ajoittuvan huonosti, osakkeita ostetaan kun ne ovat kalliit.

Tässä lyhyt otos toisen bloggaajan keräämästä datasta, kesä-2008 - kesä-2009:














YritysOsinkoMahd osOstohintaHinta nyt
Homedepot3,8%27,1%37$27$
Walmart1,6%5,8%48$50$
Best Buy1,4%20%48$36$


Ainut yritys joka on "voittanut" tässä on Walmart: käytetty summa on huomattavasti pieneempi kuin muiden yritysten, ja on myös ainut yritys joka on ostanut takaisin osakkeita alkuvuonna 2009, jolloin kurssit olivat historiallisen alhaisia.

Mielummin itse olisin ottanut tuon noin 20% "kertaosingon" käteen ja itse sijoittanut sitä (johonkin muuhun?) itse.

Ja koko artikkeli löytyy täältä:
http://www.barelkarsan.com/2009/08/buying-back-at-wrong-price.html

Ei kommentteja: