lauantai 5. syyskuuta 2009

Royal Unibrew

Royal Unibrew (http://www.nasdaqomxnordic.com/aktier/shareinformation?Instrument=CSE3273) osakkeen kanssa kävi aika huonosti/hyvin, riippuen miten tilannetta katsoo. Sain vinkin yhdeltä tutulta tästä ei-syklisestä osakkeeesta, tein omasta mielestäni jonkin verran analyysiä mutta johtuen siitä että rahat poltti käsissä ja osake oli vahvassa nousussa sijoitusaikaan (loppukesästä) niin kiirettä piti ja onnistuin täysin ohittamaan kohdan että osinkoa ei jaeta ennenkuin pankeille on tietty määrä velkaa maksettu takaisin - eli ei sopisi salkkuuni ollenkaan. Mutta randomisti poimivat papukaijathan ovat voittaneet analyytikkoja, joten niin taisi tässäkin käydä. Mutta itse yritykseen:

Royal Unibrew on Skandinavian isoimpia olutviejiä: merkkeihin kuuluu Heineken, Vitamalt, Kalnapilis Original, Royal Pilsner, Ceres Strong Ale ja Faxe Premium, markkinoiden ollessa Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Karibia ja Afrikka (?). Yritys yrittää laajentua myös Itä-Eurooppaan ennen ei-Euroopan valloitusta, ja johtuen erittäin epäonnistuneesta Puolan sijoituksista sekä entisen pää-omistajan (islantilainen FL Group) akuutista raha-ongelmista osakkeen kurssi tippui noin 90% 2008-2009.

Perusteluna osakkeenostolle oli seuraavanlaiset: Kurssin ollessa 80 DKR P/E oli 3,9, ja jos arvioidaan että Royal Unibrewin "sopiva" P/E olisi 10 (Carlsbergin oli 13) niin osakkeen tavoitehinnaksi tulee noin 200 DKR (80*10/3.9). Voitto oli noin 3,2% tuolle P/E luvulle, ja kun se historiallisesti on ollut noin 6,5% niin jos oletetaan että kasvua ei tapahdu 2009 mutta kannattavuus saadaan nostettua takaisin 6,5% tasolle niin tavoitekurssi olisi noin 400 DKR (80 *10/2).

Tässä vaiheessa (Q2 tulokset tullut) Puolan ongelmat ovat ratkenneet melko hyvin, rahoitustilanne huomattavasti parantunut ja kustannustehokkuusohjelma on puraissut. Itse siirryin siis sisään hinnalla 125 DKR, tällä hetkellä kurssi on 185 DKR - voittoa siis kivat 50%.

Hätiköiden siis tuli hyvä - jos olisin tiennyt että melko varmasti osinkoa ei tule vuonna 2009 niin en olisi tätä ostanut.

Ei kommentteja: