tiistai 1. joulukuuta 2009

Tutkimus paljasti menestysreseptin: Aktiivinen osakepoiminta, passivinen ajoitus (AP 11/2009)

Uusimassa arvopaperissa (linkki sisällysluetteloon: linkki) on sivulla 12 artikkeli ylläolevalla otsikolla. Hankenin rahoituksen dosentti Anders Ekholm on asiaa tutkinut, ja toteaa että osakepoiminnalla voi päästä korkeampaan tulokseen mutta yleensä aktiivinen ajoitus tuhoa tehokkaasti rahastosijoittajieen varoja (eli kaupankäynti). Eli aktiivinen osakepoiminta ei edellytä suurta kaupankäyntiä, ja toteaa näin: "Salkunhoitaja voi muodostaa oman analyysisä perusteella aktiivisisesti valitun salkun ja istua sen päällä. Aktiivinen markkinoiden ajoittaminen sen sijaan edellyttää aina ostoja ja myyntejä".

Eli jos nyt ymmärrän oikein niin tällä hetkellä on vain kahdenlaista rahastoa:
1. Passivinen, joka seuraa indeksiä tarkasti ja ostaa/myy harvoin
2. Aktiivinen, joka ostelee/myy koko ajan

Ja ny Eufexistä olisi tulossa ActiveAlpha rahasto, joka siis ostelisi siis halvalla osakkeita ja pitäisi niitä mahdollisimman kauan. Kuulostaa ihan järkevältä... Mutta http://www.seligson.fi/phoebus/sijoitusfilosofia.htm ja myös esim http://www.skagenfunds.com/category1946.html - oikeastaan koko arvosijoitusfilosofia perustuu tuohon että ostetaan halpoja osakkeita ja pidetään niitä, eikä niitten kanssa koko ajan tehdä kauppaa.

Onneksi tämä uusi ajatus on myös tulossa muualle, "luulen että menetelmä on käytössä tai ainakin testeissä myös muutamissa taloissa Yhdysvalloissa". ActiveAlpha:sta löytyy tietoa linkki, ja olisi muuten varmaan hyvä rahasto kuljensa puolesta paitsi tuo 100 000€ minimisijoitus.

Mutta itse koen siis hieman hämmentävänä tuon uutisoinnin että nyt olisi keksitty jotain mullistavaa. Tosin, näin se jo kerrotaan Grahamin kirjassa myöskin: markkinat menevät aina ympyrää.

3 kommenttia:

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Tuolta löytyy Ekholmin tutkimus ja käytetyt kaavat jos haluaa itse soveltaa ottamatta osaa ActiveAlpha rahastoon: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1302329

Osinko77 kirjoitti...

Kiitos tästä, pitääpä tutustua: vaikka tuo 'during years 2000-2007' ei kyllä lupaa kovin kattavaa aineistoa (8 vuotta aika lyhyt aika sijoittamisessa)

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Tässä muuten hyvä vastine tutkimuksesta: http://www.seligson.fi/suomi/ajankohtaista/kysymys_vastaus/show_item.asp?itemID=84