lauantai 19. joulukuuta 2009

BDMS Birner Dental Management Services Inc ostettu

Käytin hieman Googlen stock screeneriä, ja yritin vähän eri lailla katsoa jos löytyisi joku melko edullinen, osinkoa maksavaa pieni yritys. Erilaisten kikkailujen jälkeen päädyin lopulta Birner Dental Management Serviceen (linkki).

Osake (ja firma) on vielä melko pieni, joten mitään tukea/kommenttia en löytänyt analyytikoilta. Ehkä ihan hyvä niin, tosin niistä yleensä löytänyt vinkkiä mitä kannattaa etsiä. Käytin aika pitkälle morningstar.com:in tietoja alkuanalyysiin, eli sieltä löysin että viime vuoden lopussa Short Term debt 0,9 Milj$ ja Long Term debt 6,0 milj$, viimeisin kvartaali taas 0,9 Milj$ short term ja Long Term 3,2 Milj$. Total Equity taas 6,5 milj$ vs nyt 7,5 milj$, joten taloustilanne näyttää melko hyvältä. Net Income (TTM) oli 1,9 milj$ ja Free Cashflow (TTM) 4,6 milj$ ja lainaa lyhennetty joten tämä vahvistaa käsitystä että pystyvät hoitamaan lainaa. Price/Sales on matala (0,8), eli tulosta voisi kohentaa kiristämällä menoja. Etusivulta vertasin myös BDMS vs alan keskiarvo: P/E TTM 14,5 (ala: 24,2) ja P/B 3,6 (Ala: 4,9) - tosin EPS kasvu 3:n vuoden keskiarvosta vain 1,6 (ala: 32,5).

Siirryin sitten vähän lukemaan osakkeesta itse yrityksen sivuilta, pakko myöntää että taas hätäisesti luin ja tein kaupat (hyi hyi). Ovat marraskuun alussa "acquired two dental practices", eli kasvavat hieman ja ovat myös tehneet sopimuksia toimittajien kanssa (keskittäneet ostokset), mikä tuo kustannusäästöä. Myös toimistohenkilöstön määrää on vähennetty, koska eivät tuota. Yritys näköjään osa isompaa ketjua Perfect Health, ja muutenkin uskoisin että hammaslääkäri-business on melko vakaa (jos olisivat ylihintaisia niin romahdus olisi jo näkynyt tämän vuoden aikana). EPS oli 0,29, josta siis osinkoa maksettiin 0,17 (58% voitosta). Tällä tuotto olisi 4,68%, mutta olettaen että EPS ei nouse (integrointi kestänee hetken, taloustilanne) ja osinko laskee esim 0,13 (45% voitosta) niin tuotto olisi edelleen 3,6% - tämä varmasti romahduttaisi osakehinnan, koska melko pieni volyymi (toisi ostopaikkoja myös).

Insider listalla ollut yksi osto, mutta ei mitään isoja myyntejä parin viime vuoden aikana. Optio-ohjelma on menossa, ja hallituksella on oikeus ostaa osakkeita takaisin. Muuten firma tuntuu hyvin hoidetulta, koska velkaa on lyhennetty, ja pankkien kanssa näköjään valmis sopimus että saavat lisää lainaa jos on tarve (uskon että nuo kaksi hammasasemaa mitä ostettu on voinnut nostaa velkamäärää). Morningstar luokittelee osakkeen Small-valueksi, ja koska analyytikot eivät ole tätä vielä "huomanneet" niin toivon että tästä voisi tulla vielä ihan hyvä kauppa - tarkoitus pitää ainakin vuosi-kaksi ja sitten tarkistaa tilanne.

Onnistuin kätevästi kädettämään ostotarjouksessa myöskin, eli näppäilin sinne 45 kpl 65 kpl sijaan (tämmöisiä ei melkein kehtaa myöntää, tupla tarkisin jopa... huoh). Tämä nyt tekee sen että tuo kaupankäyntihinta muodostaa aika ison prosentin, 13$/kauppa on näköjään Nordnetin hinta. Tätäkin tarkistelin hieman, eli "hinnasto on uudistunut": muistelisin että kesällä se oli 11$/kauppa, ja elokuussa olen tehnyt 12$/kauppa hintaan kauppoja. Tämä tekee tuon sijoittamisen jenkkimarkkinoille hieman haasteellisemmaksi, kun ei ihan joka kuukausi löydy semmoisia summia että tuo olisi noin 1%. Tosin tämän voi ajatella tuopeissa myös: 1 tuoppi olutta maksaa 5€ helsingissä, eli noin 7,5$ - jos siis juon kaksi tuoppia vähemmän niin tuolla hinnalla ei ole vaikutusta... Yhdellä tutullani on tapana suhteuttaa kaiken aina tuoppeihin, esim jääkö tekemään ylitöitä tai ei ("kuinka monta kaljaa sillä saa?" on aina kysymys).

45 kpl BDMS:ää lisätty salkkuun hintaan 14,55$/kpl.

Ei kommentteja: