torstai 17. joulukuuta 2009

Pari sitaattia osakemarkkinoista

Olen tässä lukenut hieman sijoituskirjoja, joten ajattelin jakaa pari sitaattia - vapaasti käännetty (ja ymmärretty) tottakai.

Ensimmäisenä sitaatti Peter Lynchiltä, koskien miten osakemarkkinat toimii. Osakkeiden hinta määräytyy hieman samalla lailla kuten miten kreikkalaiset filosoofit määrittelivät kuinka monta hammasta hevosella oli: eli päättivät kokoontua ja keskustella aiheesta, sen sijaan että olisivat ottaneet yhden hevosen ja tutkineet sen suuta. Sama koskee osakehinnoittelua, kurssi voi liikkua ylös/alas ilman että kukaan tutkii sen fundamentaaleja (jotka eivät ole muuttuneet).

Toisena Lowell Millerin esimerkki miksi hän pitää maltillisista osingoista. Hyvä ystäväsi saa todella loistavan business idean, myydä jotain krääsää uudenlaisessa kaupassa. Tähän hän tarvitsee hieman enemmän rahaa, joten tarjoaa sulle osuuden (osakkeiden muodossa). Tutkit ajatusta ja huomaat että kyllä, tällähän voi tehdä rahaa, joten menet mukaan. Firma menestyy tosi hyvin, ja parin vuoden kuluttua alat hieman toivoa osuutta voitoista. Ei vielä, tuumaa kaverisi: tämä menee niin hyvin että kannattaa perustaa toinen kauppa, ja tähän ei tarvita lisää rahaa kun meillä on niin paljon kertynyt voittoa. Tuumasta toimeen, toinen kauppa pystyyn ja sekin menestyy. Nyt jo kaverisi, joka on toimitusjohtaja ja nostaa kivaa palkkaa, on vaihtanut uuden Mersun itselleen, joten olet taas yhteyksissä voitoista. Tietysti vielä ei ole hyvä hetki, koska nyt sitä voittoa on tullut niin paljon että olisi mahdollista perustaa shop-in shop uuteen kauppakeskukseen. Toki kulut ovat isot, mutta mahdollisuus voittoihin on vielä isompi - ja mieti nyt, onhan se arvokkaampaa jos omistat osuuden kahdesta kaupasta ja yhdestä shop-in shopista, kuin vain kahdesta kaupasta.

Tuumasta toimeen, ja myös se menestyy. Taas olet parin vuoden kuluttua yhteydessä, mutta nyt kannattaakin jo vähän laajentua useammalle paikkakunnalle, parin vuoden päästä jo ulkomaille jne - omistathan kumminkin ison osuuden kauppaketjusta, ei hullummin. Parin vuoden päästä sitten markkinat krääsälle katoaa, ja koko ketjumenee konkurssiin - eli osakkeesi ovat arvottomat. Eipä kaverisi osakkeet myöskään ole minkään arvoisia - tosin toimitusjohtajana on nostanut niin isoja palkkoja, että omakotitalo, "kesäasunto" Thaimaassa ja muutamat autot löytyy - mutta yhtään pääomavoittoa ei ole tehnyt.

Osingot ovat siis yrityksen tapa "palkita" yrityksen omistajia siihen että uskovat yritykseen, ja jakaa sitä voittoa omistajille.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Peter Lynchin hevosjuttu on hyvä. "Filosofit (tai sijoituspalstan keskustelijat) päättivät kokoontua ja keskustella määrittelemään kuinka monta hammasta hevosella on sen sijaan että olisivat ottaneet yhden hevosen ja tutkineet sen suuta."

Ketkunperä