tiistai 8. joulukuuta 2009

SBI - kokoelma "säännöistä"

Unohdin edellisessä kertoa SBI:n "kaavan", joten se aluksi:

High Quality
+ High Current Dividend
+ High Growth of Dividend
-------------------------
= High total returns

Eli High Quality tarkoittaa hyvä yritys (johto, talous sekä tuotteet)
High Current Dividend tarkoittaa siis "korkea osinkoa" (alla määritelmä)
High Growth of Dividend taas että yritys kasvaa ja samalla kasvattaa osinkoa
Lopputuloksena todetaan että kun yritys on laadukas sekä kasvattaa osinkoa (kasvun mukana) niin myös yrityksen kokonaisarvo kasvaa: eli jos 10€ osake on maksanut osinkoa 0,4€ niin kun osinko on noussut esim 0,6€ ja yrityksen myynti myös kymmeniä prosentteja niin melko varmasti sijoittajat näkevät että yrityksen arvo myös on noussut, ja täten yrityksen osakeen hinta nousee. Tämä siis ei välttämättä toteudu heti, vaan voi mennä jopa vuosia.

Löysin netistä valmiiksi kasattuna osan SBI-stragegian "säännöistä", ja ajattelin sen jakaa sekä hieman kommentoida. SBI:ssä suositellaan käyttämään hyväksi myös teknistä analyysiä, koska kuulema ei ole kiva istua hyvän osakkeen kanssa 4 vuotta ja odottaa nousua, jos on mahdollista ostaa toinen joka teknisen analyysin mukaan olisi kohtapuolin nousemassa (kohtapuolin tarkoittaa siis puolen vuoden kuluttua esim). Tekninen analyysi on hieman hankala Lowellin mielestä: selkeästi on olemassa osakkeita jotka ovat vahvassa vedossa ja toisia jotka eivät ole, mutta mitään selkeä yksittäistä mittaria ei ole. Vertailukuvana käyttää urheilua: joskus joku pelaaja voi olla ns "liekeissä" ja melkein yksin ratkaisee otteluita, mutta valmentajathan aina sanovat että "paras joukkue voitti". Mutta, jotta en liikaa taas harhaile niin käydään "sääntöjen" kimppuun.

1. Company has to be financially strong, minimum B+ Value Line rating, or BBB+ S&P credit rank

Tässä tulee yksi "huijauksista" joita Lowell suosittelee käyttämään. Graham suosittelee että luet läpi 5 vuoden osavuotiskatsaukset sekä pari kvartaalikatsausta vähintään: Lowell on samaa mieltä, eli mitä enemmän itse tutkit niin sen tarkempaa tietoa sinulla on, mutta sanoo myös että koska näitä jo tutkii useita tuhansia analyytikoja niin voit myös käyttää heidän ilmaiseksi tuottamia tietoja hyväksi (tarkkailemalla bondiluokituksia esim) - on epätodennäköistä että yksittäisenä aloittelijana löydät mitään mitä ei tuhannet "security-analyst":it ole löytäneet. Ja tuo B+ / BBB+ ovat "quick rule of thumb"

2. Dividend yield at 150% of the S&P500, but hopefully at 200%+;

Tällä hetkellä S&P 500 Yield on 1,75%, eli 2,63% pitäisi saada osinkotuottoa - mieluiten 3,5%.

3. Yield has to be expected, and shown to have grown over 5-10 years, at at least 5% annually (twice the expected inflation rate);

Edellisessä blogissa totesin että jos osinko nousee niin melko varmasti myös arvo nousee jossain vaiheessa.

4. Dividend payout ratio less than 50% (except for utilities and REITs);

Tämä mahdollistaa sen että yritys pystyy jatkossa sekä laajentumaan että ylläpitämään osinkotason - myös vaikka tulisi tilapäinen notkahdus tuloksessa niin yritys pystyy pitämään osingon samalla tasolla.

5. Company should have at least moderate earnings growth of 5-10% annually (both historically and going forward);

"Paikallaan" polkevia yrityksiä ei kannata ostaa: esimerkkinä paikalliskauppa, joka kilpailee kolmen muun samanlaisen kaupan kanssa ilman merkittävää kilpailuetua. 5-10% kasvut on myös mahdollista jatkossa, kun taas isommissa maailma voi loppua kesken.

6. Price/Sales ratio below 1.5, and hopefully less than 1.0

Lowell pitää myyntiä erittäin tärkeänä - myynti tuo rahaa yritykseen, ja esimerkiksi tehostamalla toimintaa voidaan voittoa kasvattaa tukalassa markkinatilanteessa. Jossei myyntiä ole niin yrityksen on hankala kasvattaa voittoa, koska ei rahaa tule mistään sisään. Tätä Lowell pitää huomattavasti P/E:tä tärkeämpänä. (P/S:ää pitää tietysti myös verrata alan keskiarvoon)

7. Price/Earnings ratios lower than the market, AND must less than the reciprocal of the long-term bond rate

P/E arvoa Lowell pitää hieman hankalana, ja toteaa että siihen ei kannata liikaa tuijottaa. Osinko-yrityksillä P/E on yleensä S&P:n matalimmasta päästä, ja mm tämän takia Lowell toteaa että se ei saa ylittää bondien käänteisarvoa: eli jos bondit tuottavat 5% niin P/E ostettavassa yrityksessä ei saa ylittää 20 - ja P/E:ta kannattaa yrittää verrata muihin yrityksiin samassa teollisuudenhaarassa.

8. Book value ratios should be lower than the market

Eli ei osteta niitä kalliimpia yrityksiä markkinoilta. Tässä kohdassa viitataan suoraan Benjamin Grahamiin, ja todetaan että halutaan "margin of safety". Lowell toteaa itse että hänen omassa salkussa se oli toukokuussa 1998 2.2 - ei mikään mahdottoman pieni keskiarvo, mutta 40% vähemmän kuin S&P:n keskiarvo.

9. Growth of cash on the balance sheet is a big positive. (Cashflow)

Jos yrityksellä on enemmän rahaa tänä vuonna kuin viime vuonna niin sillä menee pakostikin hyvin, ja tämä antaa myös mahdollisuuksia esimerkiksi laajentua ja nostaa osinkoa. Lisäsin tuon Cashflown koska siihen Lowell sanoo että kannattaa kiinnittää huomiota: jossei rahaa virtaa yritykseen niin sillä ei ole varaa myöskään maksaa osinkoja (ja on joskus jopa hyödyllisempi tieto kuin earnings).

Linkki josta kopion tuon summaryn: http://confusedcapitalist.blogspot.com/2006/09/single-best-investment-some-of-rules.html

Tuo jako on hieman mielenkiintoinen: kohta 6-9 olivat kohta 7 kirjassa, ja sääntöjä oli kirjassa 12. Tästä puuttuu siis että "tarina" pitää löytyä, eli jotain erikoista yrityksessä, pidä niitä, hajauta jne.

Ei kommentteja: