lauantai 12. joulukuuta 2009

Osinkohajautus

Salkkuun on tullut pari lisäostoa lokakuusta, joten päivitin osinkohajautusgraafia.



Ensimmäinen palkki on siis kokonaisosinko, ja toisesta vähennetty 19,6% veroa. Tällä hetkellä voisi todeta että jonkinlainen ensi-aste on saavutettu, eli pienin osinkomäärä minkä saan on maalis-, kesä, ja syyskuun noin (ennen veroja) 16,5€ osinko - tällä saa jo pitsan ja colapullon. Harmillisesti 4 kertaa osinkoa maksavat yritykset ovat melkein aina yhdysvaltalaisia, ja itseäni hieman tuo mahdollinen kurssiriski pistää miettimään. Salkussa on siis toki myös euromääräisiä osakkeita, mutta se että hieman osinkoa tulee joka kuukausi tilille ainakin itselleni toimii psykoloogisesti hyvin - tuntuu että sijoittamisesta on jotain hyötyä.

Koko salkun osinkotulo on 4,3% - mikä on melko vähän, kun huomioi että siellä on pari REIT:iä mukana, mutta toisaalta kaikki osakkeet eivät ole osinko-osakkeita.

5 kommenttia:

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Onko tarkoituksesi rakentaa tulevaisuuden eläminen täysin osinkotulojen varaan? Eikös tämä vaadi varsin hurjat pääomat, jos pääomia ei aio realisoida laisinkaan?

Historian valossa taasen pienyhtiöt ovat tuoneet kovimmat arvonnousut.

Osinko77 kirjoitti...

Pitää paikkansa, olen tullut samaan tulokseen. Esim 4% osingoilla niin 500 000€ toisi noin 1340€ kuukausitulot verojen jälkeen (olettaen että osinkoverotus pysyy 19,6%). Tarvittava pääoma olisi siis todella iso, eikä silloinkaan pelkällä osinkotuloilla välttämättä eläisi - siksi siis tarkoituksena kerätä osinkopapereita jotka täydentävät palkkaa/eläkettä.

Olen ajatellut että hieman tarkemmin määrittelen kohtapuolin ensi vuoden sijoitustavoitteita sekä myös tuon seuraavan etapin (25kE), ja kirjaan itselleni ylös vähän tarkemmin tuota sijoitussuunnitelmaa. Taisin kirjoittaa että askel1 asti saan melko vapaasti ostella osakkeita, joista pidän ja joita pystyn perustelemaan itselleni - eli en seuraa aina välttämättä sitä mitä kirjoitan.

Luultavasti sijoitustyyli tulee olemaan suurin osa osinko-osakkeissa, joissa kasvupotentiaalia (mikä johtaa isompiin osinkoihin ja arvostustasoihin) sekä tämän lisäksi osa myös osakkeissa joita luulen että omaa hyvän kasvupotentiaalin - nämä tulevat tarvitsemaan enemmän "seurantaa", joten siksi niitä ei niin paljon. Aluksi keskityn nyt pääoman kasvattamiseen sekä tietysti siihen että saan pääomani positiiviseksi - jo se että asumismenot olisivat pienet toisi osittaisen taloudellisen riippumattomuuden, ja tämä vaatisi asuntolainan poismaksun.

Pienyhtiöitä on jonkun verran salkussa, mutta olen hieman epäileväinen niitten yli-tuottopotentiaaliin: syynä kuten Benjamin Graham toteaa Intelligent Investorissa että kun joku menetelmä/tieto leviää laajasti, niin sitten sitä kaikki alkavat hyödyntä, ja joku analyytikko taisi kirjoittaa juuri siitä että pienyrityksissä ei ehkä enään ole niin isoja tuottomahdollisuuksia vs mid/large cap, johtuen siitä että juuri on julkaistu tutkimuksia jotka osoittaa että ne tuottaa paremmin ja siksi niitä nyt syynätään tarkasti.

Itse uskon että jonkun verran aktiivisella tutkimustyöllä pitäisi pystyä kohtalaisiin tuloksiin markkinoilla - kumminkaan ei tarvi löytää usealle miljoonalle eurolle sijoituspaikkaa, ja passiivisella kaupankäynnillä (eli kulujen miniminoinnilla) toivon onnistuvan lyöväni keskimääräisten rahastojen tuotot ja toivottavsti pääseväni myös indeksitulokseen.

En enään ole ihan varma onko blogin otsikko täysin kuvaava sijoitustyylille, mutta tosiaan pyrin siihen että usean (10v +) vuoden kuluttua olisi osinko-osakesalkku, joka antaisi osinkoa melkein yhtä paljon kuin bondit ja inflaatiosuojaa arvonnousun muodossa - ja tämä täydentäisi silloin sen hetkisiä tulojani. Tietysti jos hyvin käy niin pystyisin elämään niillä pelkästään...

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Omien laskelmien mukaan 500ke riittää oikein hyvin jos vuosittain osinkojen lisäksi realisoi arvonnousun verran pääomaa. Näin pääoman määrä säilyy samana tai itse asiassa pienenee vain inflaation verran ja sen tulisi kestää helposti yhden ihmiselämän ajan.

Itse asiassa pienempikin summa riittäisi...

Osinko77 kirjoitti...

Tuota realisointia hieman pelkään :) Eli osakekurssit voivat heilua melko reilusti, ja jos tänä vuonna olisi pitänyt realisoida osa rahoista niin ei olisi tuntunut hyvältä. Tosin pakko myöntää että myös osinkoja on leikattu todella vahvasti, vaikka ne yleensä on pysynyt melko vakioina (historallisesti).

Aikaisemmin bondeissa olisi tuo rahan arvo säilynyt varmemmin, mutta kuten todettua niin 1978-lakimuutoksen jälkeen myös niiden arvot ovat heiluneet todella voimakkaasti. Tämän takia siis tavoitteena että pelkästään osinkotuloilla pelaisin, ettei tarvitse itse pääomiin koskea.

Tosin, eipä haudassa tee mitään isolla omaisuudella...

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Toki kurssit voivat heilua rajusti, mutta ei sillä ole sen kummempaa merkitystä kun realisoi vain sen keskimääräisen vuosinousun verran. Pitkässä juoksussa kun nämä nousut ja laskut tasoittuvat. Ison romahduksen jälkeen voi seuraavana vuonna tulla huomattavasti kovemmat arvonnousut (vrt. 2008 ja 2009).

Yksi tapa jota myös olen miettinyt tulevaisuutta ajatellen on se, että koska aikaa myöten on pakko alkaa korkojen osuutta painottamaan, niin tekisi realisointeja vain osakesijoituksista. Näin siinä vaiheessa kun käytän pääomaa alkaa myös painotus siirtymään realisointien kautta yhä enemmän korkojen puolelle ja sijoitusten volatiliteetti pienenee.