maanantai 7. joulukuuta 2009

Malka Oil pohdintoja ja pari kommenttia Nokiasta

Möin tosiaan Malka Oilin hintaan 0,21 kr ja tein pienen sievän voiton (noin 30%). Tämä osake olisi ollut hyvä pieneen veivaukseen, joten toivoin että eivät vielä osavuotiskatsauksen yhteydessä julkaistaisi päivitettyjä tietoja öljyvarastoista ja markkinat rankaisivat tästä laskulla, jolloin ostaisin ja möisin kun päivitetyt tiedot tulevat. Suunnitelma meni osittain mönkään: tietoja ei tullut, mutta myös julkistivat myyvänsä osan toiminnasta pois ja tekevänsä annin. Hieman hämärää: yrityksen toimitusjohtaja on kumminkin vankka ammattilainen, joten tuskin pelleilee mutta mitähän ne nyt suunnittelee kun ovat myymässä kenttiä "alella" ennen kenttien päivitystietoja? Osake on nyt sen verran spekulatiivinen, että pysyn erossa kunnes selviää mitä niillä nyt on suunnitelmissa.

Mitäköhän Nokian johto oikein puuhastelee (muutamat kootut jutut):
  • KL: Vanjoelta varomaton heitto - Nokia huhumyllyyn (linkki) - yrityksen pääjohtaja siis lausunut asioita niin epäselvästi että jotkut luullut että Nokia pilkotaan
  • KL: Fiasko - Verkko-Nokian valitus tuli liian myöhään (linkki) - homma hanskassa NSN:ssäkin
  • Yhdysvalloissa Nokia on toiseksi viimeisenä tyytyväisyys-kyselyssä (linkki), edellään ainoastaan Kyocera - eli Yhdysvaltojen valtaus etenee.
  • Taloussanomat: McDowell piikittelee Steve Jobsia (linkki). Totuushan on että Apple tekee voittoa 2,038 milj dollaria ja Nokia 1,926 milj dollaria - Applen liikevoittoprosentti 40% ja Nokian 11,3% (linkki uutiseen), aika hyvin tuo "yksi mies" suunnitellut. Ja Nokialla oli kuinka monta suunnittelijaa jotka siis tekevät mitä?
  • KL: Kallasvuo uhoaa: Täältä pesee, Apple (linkki). Juttua lukiessä tulee hieman kaksimieliset tunnelmat: onhan se hyvä että luottoa on, mutta jotenkin tuntuu hieman turhalta uhoamiselta ja joskus sais ehkä olla hieman nöyräkin? (N97: ei ongelmaa (linkki) taaskaan, pari "yksittäistä" naarmuuntumista taisi olla (linkki) joskus ollut - kielletään kaikki?)
Näiden perusteella minua hieman huolestuttaa tuo johto: onko nämä esimerkkejä hyvästä johtamisesta (kuten Graham/Lowell suosittelee)? Myös sijoittajapäivät eivät tuoneet mitään varsinaisesti uutta, poislukien sitä että uusi Maemo-alustalle näköjään ei tehdä kuin yksi puhelin ensi vuonna - keskitytään odottamaan uutta versiota Symbianista. Osinkotuotto on onneksi kohtalainen Nokian osakkeessa, joten hetken vielä aion odottaa ja katsoa - mutta eipä muillakaan kovin ruusuisia tulevaisuuden kuvia Nokiasta ole (linkki). Itse toivoisin että suurin osa suosituksista olisi siellä 10 paremmalla puolella.

Ei kommentteja: