sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Pienosinkojen verovapautuspäätös pettymys

Pakko sanoa kyllä että olen pettynyt siihen että hallitus ei päättänyt että pienet osinkomäärät olisivat verovapaita (esimerkiksi 500€/vuosi saisi saada osinkoa verovapaasti). Tämä kannustaisi jo noin 10 000€ (5% osingolla) osakeostoihin, ja tällä tavoin olisi varmaan Fortum, Neste Oil, Nokia, Nordea jne saannut paljon uusia suomalaisia omistajia.

Toinen vaihtoehto olisi minusta ollut jonkinlainen "verovapaa sijoitustili" tmv: maksaisit veroja vasta kun nostat voitot tililtä, saisit siis osingot sinne verovapaina. Sijoitusrahastothan toimivat vähän tämän tapaisesti, eli uudelleensijoittavat osingot ja maksat vasta voitot kun nostat rahat sieltä. Näissä vain on monissa "kansanrahastoissa" todella kovat vuosikulut, eli osa voitoista katoaa rahastoyhtiölle, mutta ehkä tästä kanssa pääteltävissä yksi syy miksi pienosinkovero-vapautta ei haluttu - PS-laki sai todella paljon vastustusta finanssialalta, ollaanhan siinä nyt hyvää lypsylehmää ainakin osittain tappamassa.

Tapa siis minua eniten ärsyttää: siitä keskusteltiin jo 2000-luvun alussa, ja kokoomus ilmoitti että se nyt tämän vaalikauden aikana toteutuu. Kulutkaan eivät olisi olleet kovin isoja, 80 miljoonaa euroa vuodessa arvioita - lähinnä tuo teko olisi ollut symboolinen.

PS-laki toisaalta tuli: itse en siihen uskalla lähteä mukaan, koska olen jo kokenut että ehtoja on muutettu jälkeenpäin noissa eläkevakuutuksissa ja näen että tässä on riski että jossain vaiheessa todetaan että jos sulla on vapaa-ehtoista eläkesäästämistä niin saat vähemmän eläkettä kuin jos ei olisi.

Aiheesta hieman kommenttia myös Talouselämässä: linkki

1 kommentti:

Laiska sijoittaja kirjoitti...

Minä olen myös pettynyt tähän.

Sijoitustoimintaani menetetty 196 euron verohelpotus ei tosin vaikuta. Mutta luulen että tällä olisi ollut symbolinen ja kannustava merkitys piensijoittajille ja varsinkin niille, joilla osakesijoituksia ei vielä ole.