lauantai 12. helmikuuta 2011

Nokiasta ja Microsoftista

Pitäähän sitä nyt hieman kommentoida tuota Nokian tilannetta, kun kumminkin on taas ns "ykkösuutinen" jota tullaan seurailemaan. Päätös oli minusta valitettavasti ihan odotettavissa ja "oikea": Symbiania on kohta vuosikymmen yritetty saada toimimaan, ja Maemo/Meegoon poltettiin myös muutama vuosi jolloin Android kerkesi nousta isoksi peluriksi. Androidiin siirtyminen olisi tarkoittanut kilpailua mm ZTE:n kanssa, ja iso pelko että olisivat jäänneet ns "bulkkitoimittajaksi" muiden sekaan (=savupiipputehdas) jossa katteet pieniä: Microsoftin alusta on iso riski, mutta Microsoftilla nyt tuntuu olevan muutama "cool" juttu (Xbox Live!, ehkä jopa Kinect?) ja sitten tuo ns "Office suite" (tällä siis nyt tarkoitan koko tuota "ekosysteemiä" Wordin, Powerpoint, Sharepointin, Live Meetingin, Exchange, Office Communicatorin jne) on melko vahva ainakin amerikkalaisissa yrityksissä: joten jos tuo W7P on yhtään hyvä niin Nokian rautaosaaminen ja noiden järjestelmien integroiminen ensin oikeaan älypuhelimeen sekä sitten tabletteihin voi olla kova juttu: uskon ettei muut saa noita yhtä hyvin toimimaan, Elopilla kumminkin hyvä suhteet Microsoftiin. Jos taas Open Office yms saa ison jalansijan yrityksissä niin tilannehan taas muuttuu hieman, mutta nyt tuntuu että Officet on joka toimistossa koska kaikki osaa niitä käyttää. Ja käsittääkseni Microsoft ja Apple lisenssöi ristiin lisenssejä, eli jotain uusia juttuja voi varmaan sieltä ottaa käyttöön.

Itse ns "junailuun": Elop on käsittääkseni ihan samanlainen "renki" kun muut palkansaajat, eli hallitus määrää mitä tehdään ja Elop toteuttaa ne: ei hän ominpäin voi tämmöisiä päätöksiä tehdä. Joku olikin tämän todennut, sekä muistanut myös "kiittää" edellistä johtoa joka on "onnistunut" ajamaan Nokian tähän pakkorakoon jossa ei ole kuin huono ja vielä huonompi vaihtoehto (oi kun olisivat Maemoon panostaneet voimakkaamin aiemmin...).

Tämä tulee varmaan iskemään kovaa myös muihin firmoihin, jotka tekee Symbian alihankintaa: mutta myös tämä tulee olemaan ns ykkösuutinen aika kauan, joten ehkä nyt on mahdollista löytää jotain muualta mitä markkinat eivät täysin noteraa kun on "Nokia huuma". Eloppia on kritisoitu siitä ettei omista Nokian osakkeita, mutta jos on palkattu "pyöveliksi" niin eihän ole ollut mitään järkeä ostaakkaan niitä: eli kun Elop ostaa lienee hyvä aika myös itse miettiä Nokian osakkeiden ostoa. Samoin ymmärrän ettei ole myynnyt Microsoftin osakkeita: osake on nyt hieman houkuttelevan hintainen (eli suht edullinen), ja jos on omistanut kauan niin myös Yhdysvaltain verottaja muistaisi tämän myynnin ilolla.

Microsoftin Nokian ostoon en valitettavasti usko: 20% omistuksellahan ne saisi ison määräysvallan, joten jos on tarve turvata niin ehkä ne ostaa sen käteiskassalla pois: mutta mitään järkeähän niillä ei ole ostaa koko firmaa pois. Varovaisen optimistisesti tässä nyt ostopaikkoja kyttäillään; Nokia junasta hyppäsin liian myöhään pois kyydistä, ja aion hypätä kyytiin vasta kun se on taas menossa eteenpäin, eli voi olla että vain kotiutan "osingot" tai sitten pari vuotta katsotaan menoa...

2 kommenttia:

Taiska kirjoitti...

Nokian mukaan syy miksi Elop ei voi vielä omistaa Nokiaa johtuu pörssilainsäädännöstä.Samasta syystä hän ei myöskään voi myydä microsoftin osakkeita.Tästä on useissa eri lähteissä mainittu mm.hs.fi tai kauppalehti.
Joten tässäkin asiassa sijoittajat ovat ylireagoineet.Ylipäätään mitään varmaan ei ole vielä kerrottu ja hätäisimmät myyvät jo Nokiaa.Tuntuu, että monet tekevät nyt asiat tunteella sen suurempia miettimättä.Isot laivat kääntyvät hitaasti,joten malttia..

arvosijoittaja kirjoitti...

Elopin johdossa Nokia myöntää ensi kerran omien platformiensa epäonnistuneen. Aiemmin mediasta on saanut lukea Nokian johtajien uhoa siitä, miten seuraava puhelin pamauttaa iPhonelle turpiin mennen tullen tai että kilpailevien platformien käyttö on kuin pissisi housuun pakkasella. Ongelmien myöntäminen on ensimmäinen askel niiden korjaamisessa.

Valitettavasti Microsoft-sopimus näyttää äkkiseltään hyvin yksipuoliselta - Nokia on rähmällään MSFT:n edessä. Ihamuotilan analyysin plussat ovat kaikki standardiplussia tuotetalon repertuaarista. Henkilökohtaisesti epäilen niiden todellista arvoa. Miinus on taas selkeä kulu Nokialle ja voitto Microsoftille, jonka yritys saa sen lisäksi että Win Mob nousee haudan partaalta - käyttiksen markkinaosuus oli vain 2% viimeisellä kvartaalilla.

Nyt olisi hyvä arvioida Nokian tulevaisuutta - lähestytäänkö pohjakosketusta vai onko pohja vedetty kokonaan alta.