torstai 5. marraskuuta 2009

(Pien)Sijoittaja ja yhteiskunta

Työpaikan kahvihuoneessa oli tänään juttua siitä kuinka osakkeeenomistajat ovat ahneita, eikä yhtään ajattele ja arvosta työntekijöitä joten siksi tämmöinen aihe - pidin tänään suuni kiinni kun oli kovin kiihkeätä osakkeenomistajien haukkumista.

Suomessa yleensä pidetään osakkeiden omistamista (ja yleensäkin varallisuuden kartuttamista) "huonona" asiana, joka kuuluu "porvareille". Mutta onko asia täysin näin?

Yhteiskunnan puolesta mielestäni hyviä asioita ovat esimerkiksi:
  • Omistamalla suomalaisia osakkeita pidät voitot Suomessa (ja työpaikat, tosin tähän ei ehkä hirveästi pysty vaikuttamaan)
  • Omistamalla ulkomaalaisia osakkeita tuot voittoja Suomeen, varsinkin jos yritys jakaa osinkoa
  • Maksamalla veroa osingoista ja voitoista tilität rahaa yhteiskunnalle
Negatiivinen puoli tietysti on että jotta yritys pystyisi tekemään voittoa (ja jakamaan osinkoa) niin työntekijöiden pitäisi:
  • tehdä myös töitä yrityksessä (mikä tuntuisi haittaavan harrastuksia)
  • henkilöstön "uusiutua" (=kouluttautua), esim MS-DOS ATK-asiantuntijalle ei hirveästi töitä ole nykypäivänä, eli nk. "eläkevirat" ovat aika harvassa
Ettei yritys pidä huolta henkilökunnasta (kuuntele, kouluta, vaatii liikoja) on mielestäni enemmänkin merkki huonosta johtajuudesta kuin sijoittajien ahneudesta - aika harva piensijoittaja pystyy noihin asioihin vaikuttamaan. Ja muutenkin oma mielipide on että töissä pitää olla työtehtäviä, joissa on järkeä ja joiden toteuttamisesta saa onnistumisen tunnetta - ei vaan niin että käyt konttorilla istumassa 8-16.

Omasta mielestäni on hyvä että ihmiset omistavat osakkeita (ja yritykset ovat kotimaisessa omistuksessa edes osittain) jotta saadaan verotuloja yhteiskunnalle.

4 kommenttia:

Kekkonen kirjoitti...

Olen joskus myös käynyt tätä 'osakkeenomistajat ovat ahneita eivätkä ajattele työntekijöiden toimeentuloa' -keskustelua. Keskustelukumppani oli suunnittelemassa keittiöremonttia; kysyin häneltä, tuleeko hän valitsemaan remppatarjouksen tekijöistä edullisimman vai kantaako hän huolta remonttireiskan toimeentulosta. Tämä oli kuulemma ihan eri asia, en tosin missään vaiheessa saanut selville miksi.

Osinko77 kirjoitti...

Noissa toki voi olla myös kyse siitä että firman omistaja "vetää väälistä", mutta olet oikeassa että ainakin jos on toiminimellä tmv niin kalleinhan silloin olisi paras.


Joskus tosiaan se ajattelu ei mene kovinkaan pitkälle: esim kun kaupasta ostaa tomaatteja niin pussiin kalleinta luomutomattia Suomesta, mutta vaalla sitten valitaan se halvin tuontitomaatin Marokkosta tmv - ja tätä perustellaan sillä että "näin tuetaan suomalaista luomutomaattituotantoa"...

Arvosijoittajako lienen kirjoitti...

Aikanani pohdin tuota samaa: onko ahne p*skiainen, jos sijoittaa pitkäaikaisesti osakkeisiin (tai lyhytaikaisestikin). Olin silloin rahastosäästäjä (!), niitähän pidetään ihan tavallisina ihmisinä.

Itse aikani emmin, ja totesin, että vaikken profiloituisi mitenkään laupiaaksi ihmiseksi, viisainta itseni, perheeni ja omistamieni yritysten kannalta on, että pistän rahoja pörssiyhtiöihin. Pankkitilillä samat rahat ovat ilmaista lainaa pankille, joka lainaa rahat edelleen sijoituksiin, joihin itse ei juuri pysty vaikuttamaan.

Tänä vuonna olen sitten koonnut tällä hetkellä n. 6000 euron arvoisen salkun suomalaisia osakkeita, joilla on kestävä osinkopolitiikka ja niin, etten luovu omistuksistani koskaan. Tavoite on lisätä salkkua muutamalla tuhannella vuosittain.

Päiväkauppaa käyvistä en osaa sanoa mitään, kuten kirjoitin, tarkoitus ei ole lähteä ostettuja osakkeita hevillä myymään. Vaikken hommaa täysin hyväksy, on varmasti hyvä, että treidareitakin on. Ovatpahan osuudellaan pitämässä pörssiosakkeita likvideinä.

Blogiasi olen lueskellut jonkin aikaa. Jatka vain samaan malliin.

Ana kirjoitti...

Olen miettinyt samaa asiaa kuin kirjoittakin ja päätynyt samaan tulokseen.

Eihän se osakkeenomistajan vika ole, jos yrityksen johto pinnistää lyhytnäköisesti työntekijöistään kaiken irti. Osakkeenomistajat voivat toki vaatia lisää tulosta ja tehokkuutta, mutta siihenkin tulokseen on mahdollista päästä montaa tietä.

Kyse on kohtuullisen puhtaasti siitä, että johto ei edes yritä toimia henkilöstöpolitiikassaan kestävällä tavalla, motivoivasti. Tämä kielii osaamisen puutteesta, joka kieltämättä on valloillaan sitä enemmän mitä suuremmasta firmasta on kyse.

Keskinkertaisuuteen on helppo tyytyä ja tulos pyritään saamaan vähimmän vaivan periaatteella, lyhytnäköisesti.

Tietenkin tästä kaikesta on helppo sälyttää vastuu osakkeenomistajille.