keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Kristoffer Stensrud ja Skagen

Itelleni oli ainakin tuntematon norjalainen "pörssisuuruus" Kristoffer Stensrud, joka on ollut mukana perustamassa Skagen -rahastot ja nyt johtaa Skagen Kon-Tiki rahastoa: linkki

Rahastolla on todella hyvä historia: 5 vuoden keskituotto 19,34% / vuosi, 3 vuoden 6,94%/vuosi ja 2 vuoden -5,64%/vuosi sekä viime vuosi 57,42%. Kaikilla Skagen osakerahastoilla (Vekst, Global ja Kon-tiki) on 5 Morningstar tähteä ja S&P AAA-merkintä (2008 näitä oli kait 71 osake-rahastolla maailmassa, Skagenilla siis kolme niistä).

Sijoitustyyli muistuttaa erittäin paljon Warren Buffetin (toimisto on esimerkiksi Stavangerissa jossa hänellä on tietty etäisyys "markkinahäiriöistä") ripauksella Sir John Templeton:ia, eli hän ostaa osakkeita joka puolelta maailmaa. Stensrud etsii yrityksiä jotka ovat aliarvostettuja, väärin analysoituja tai jopa epäsuosittujä - näitä analysoimalla hän sitten suorittaa ns "stock pickingia", eli poimii parhaat. Erittäin suurta huomiota hän kiinnittää mahdollisiin tappiomahdollisuuksiin, ja pyrkii ostamaan vain turvallisia osakkeita - todella tarkkaa makrotason analyysiä hän ei tee esim maasta/alasta tmv, vaan hän katsoo yritystä ja sen ihmisiä.

Tuottovaatimus on noin 20%, mikä tarkoittaa joko P/E 5:n paikkeilla, 20% kasvua vuodessa tai melko isoa väärinarvostusta. Se, mikä erottaa Stensrudin mielestäni monesta arvosijoittajasta, on että hänen tavoitteensa on yleensä pitää osake noin 2 vuotta (maksimissaan 5 vuotta) ja sitten myydä se voitolla. Tietysti joitain poikkeuksia on, mutta näin siis keskimäärin.

Vuonna 2008 alkupuolella kaikkien kolmen Skagen rahastojen vuosittaiset tuottoprosentit olivat lähemmäs 20% perustamisesta - eivät siis useita kymmeniä vuosia ole ollut markkinoilla, mutta kumminkin ihan kunnioitettava saavutus.

Jossain artikkelissa sanoi kun pyydettiin osakevinkkiä että "kolme suurinta sijoitusta Kon-Tiki rahastossa"...

Ei kommentteja: