Graham jaottelee sijoittajat kahteen eri kastiin
- Defensive investor. Tämä on ns "buy and hold forever" -sijoittaja, ja nuo seitsämän kriteeriä mitä kävin läpi on tarkoitettu tämmöiselle sijoittajalle. Periaatteessa jos yritys täyttää nuo kriteerit niin riski että pitkällä tähtämillä häviät rahaa on pieni, vaikka et seuraa yritystä melkein lainkaan.
- Enterprising investor ("aggressive investor"). Tämä on ehkä enemmän juuri "älykästä" sijoittamista: eli mitä enemmän sinulla on aikaa tutkia yrityksiä ja niiden fundamentaalisia arvoja niin sen enemmän voit voittaa - eli "tutkimustyö" palkitsee sijoittajaa.
Osinkotuotoilla ei kannata yrittää elää (et se siitä sitten ;)) vaan jos tarve siihen niin sitten bondeja tähän tarkoitukseen - muutenkin vain korkealuokkaisia bondeja (Baa tai parempia), tuottoero ei ole niin iso että riskeihin nähden kannattaisi junk bondeihin mennä. Ostettujen osakkeidein pitäisi kyllä jakaa osinkoa, koska osinko on "oikeata rahaa" ja sen jakamiseksi yrityksen pitää oikeasti tehdä voittoa.
Graham myös tunnustaa että jokaisessa meissä asuu pieni peluri: sitä ei tule yrittää tukahduttaa (koska se ei ole mahdollista), vaan pitää kurissa. Tämän takia hän suosittelee oman ns "pelitilin" perustamista, johon korkeintaan 10% varallisuudesta siirretään. Sinne ei saisi lisätä rahaa, vaan niillä rahoilla mitä siellä on niin saa sitten vapaasti spekuloida ja "tehdä isot voitot".
"Kaikki munat yhteen koriin"-asiasta varoitetaan myös, mikä on ihan ymmärrettävää - tosin Buffet on tainnut viime aikoina mainita että hänellä on muutama kerta ollut yli 75% rahoista kiinni yhdessä osakkeessa kun löytynyt liian "hyvä" osake. Ehkä Buffet tällä yritti varoittaa sitä vastaan että monet nyt "hajauttavat" liikaa, jolloin suurin osa rahoista taas uppoa kaupankäyntikuluihin.
IPO:hin ei kannata osallistua: näissa saattaa olla hyvät lyhyen tähtäimen voittomahdollisuudet, mutta yleensä nämä tuodaan markkinoille kun markkinat korkeat ja hinnat nousevat liikaa - näihin tosiaan monesti sitten loppujen lopuksi tulee hyvät ostomahdollisuudet johtuen siitä että osakemarkkina reagoi sekä yli että ali - eli ensin osakkeet nousevat liian korkealle, sitten kun eivät kasvut jatkukaan yhtä isoina ikuisuuteen niin markkina rankaisee näitä voimakkaalla laskulla niin että voivat tippua alle substanssiarvon reilusti, jolloin niitä kannattaa ostaa.
Myös kannattaa pysyä poissa "kuumilta" sektoreilta, lisäkirjoituksissa on hyviä juttuja siitä miten teknokuplassa arvostukset riistäytyivät täysin käsistä ja kuinka ylhäältä sitten tultiin vauhdilla alas - onneksi on tuo "pelikassa" mainittu ylhällä, että pääsee vähän näihin kekkereihin mukaan, osa osakkeista oli noussut useita tuhansia prosentteja joten tietysti jos ostaisi halvalla ja möisi kalliilla niin voisi sitä voittoa tehdä...
Kasvuosakkeista varoitetaan myös: monesti kova kasvu pitkällä tähtäimellä on melko hankalaa ja kasvuosakkeita seuraa hirveä armaada ammattilais-analyytikkoja, joten aika harvoin sitä onnistuu tulkitsemaan osaketta paremmin kuin he. Myös voimakkaat heilahtelut ovat näissä hyvin mahdollisia.
Markkinoilta ei kannata ikinä olla poissa kokonaan, koska markkinat eivät ole loogisia. Esimerkkinä mainitaan nousukausi noin 40-luvun loppupuolelta 50 luvun loppupuolelle asti: osakemarkinat näyttivät ylikuumentuneilta jo vuonna 52 ja osakkeista olisi pitänyt luopua, mutta markkinat jatkoivat edelleen nousuaan ja vuonna 52 poistunut sijoittaja olisi hävinnyt paljon rahaa.
Mikään menetelmä ei toimi varmasti osakemarkkinoilla: esimerkiksi mainitaan että pieniä osakkeita kannatti ostaa loppuvuotena ja myydä alkuvuonna (isot sijoittajat dumppasivat näitä halvalla jotta saivat tappiovähennyksiä verotukseen, tämän jälkeen ostivat niitä taas alkuvuonna), kun tämä julkistettiin "sijoitusmenetelmänä" niin kaikki alkoivat sitä hyödyntää ja sen hyöty poistui. Samoin todetaan että tuijottamalla tarpeeksi isoa datamäärää tarpeeksi pitkältä ajalta niin sieltä voidaan löytää vaikka minkälaisia kuvioita, jotka eivät pidä paikkansa välttämättä.
Graham myös suosittelee tutustumaan "epäsuosittuihin" kohteisiin, koska monesti näissä markkinat tekevät isoja virhearviointeja. Minusta tästä tulee mieleen Fortum: yritys on hyvässä kunnossa ja tekee hyvää voittoa, mutta yritys on hieman epäsuosittu koska oli bonuskohut viime vuonna ja hallitus on uhannut Windfall-verolla (jota tuskin tullaan toteuttamaan pitkään aikaan, koska nykyiset esitykset ovat ristiriidassa eu-lainsäädännön kanssa).
Graham myös toteaa että sijoittajan isoin vihollinen on sijoittaja itse: joka suunnasta yritetään sinun kanssa tehdä kauppaa (kulut syövät voittoja, alle vuoden sijoituksia pitäisi ehdottomasti välttää) ja yleisiin tunnelmiin on helppo vetäytyä mukaan. Nyrkkisääntönä todetaan että osakkeen hinta voi laskea 33% tai nousta 50% ihan helposti, ja tähän pitäisi pystyä suhtautumaan ilman ongelmaa (50% nousu korjaantuu 33% laskulla) - tähän auttaa se että bondit pysyvät suht vakaina, ja jos ostat hyviä yrityksiä "alelaarista" niin harvoin ne enään tuon enempää laskee. Tekemällä säännöt ja pysymällä niissä niin sijoittajan ei tarvitse välittää markkinoiden heilahteluista ja tällä pitäisi päästä hyviin tuottoihin pitkällä tähtäimellä. Ja ennenkaikkea, markkinoiden (ja naapurin voittaminen) ei pitäisi olla se tavoite, vaan tavoite olla säästää niin paljon rahaa että se riittää itsellesi.
Seuraavat kappaleet tulevatkin toivottavasti enemmän koskemaan arvostuksen määrittelemistä: tämä nimittäin on ehkä hieman itselläni hakusessa, omasta mielestäni osaan jotenkuten tunnistaa "halvan" osakkeen mutta milloin se on liian kallis ja kannattaa viimeistään myydä pois on toinen juttu...
4 kommenttia:
Hyvä artikkeli, kiitos tästä! Grahamin vanhat opit tuntuvan pätevän hyvin nykypäivänäkin. Tuon "pelikassan" nykyversio taitaa vastata aika pitkälle ydin-satelliitti mallia. Olen vastaavasti ajatellut itse sijoittaa max. 10% satelliitteihin. Tämä tapahtunee ensi vuoden puolella.
Noissa opeissa on sinänsä pieni ristiriita. Jos Graham myöntää että mikään menetelmä ei toimi varmasti osakemarkkinoilla, niin tämän väitteen jälkeen on aika vaikea antaa sijoitusneuvoja joiden pitäisi ohjata valitsemaan tiettyjä sijoituskohteita tiettyyn aikaan.
Toki nuo vinkit joissa kehotetaan pitämään osa varallisuudesta bondeissa auttavat pienentämään riskiä. Mutta vinkit esimerkiksi siitä, että ostetaan bondeja silloin kun osakemarkkinat ovat korkealla, ovat melko hassuja.
Minä olisin ainakin valmis maksamaan suuret rahat sille joka kertoisi milloin markkinoilla kannattaa sijoittaa osakkeisiin (halvat hinnat) ja milloin ei (kalliit hinnat). Tosiasia kuitenkin on että tuollaista vinkkiä kukaan ei voi antaa muuta kuin mutulla. Ja jos joku voi nämä vinkit kertoa siten, että taustalla on "varmaa tietoa", niin tehokkaat markkinat korjaavat hyvin nopeasti mahdollisen hyödyn(myyntien muodossa kun tulee "tieto" siitä että kurssit ovat korkealla ja ostojen muodossa kun kurssit ovat matalalla).
Mitä noihin muihin juttuihin tulee, niin ne ovat kyllä täyttä rautaa. Ja olen samaa mieltä mm. tuosta Fortumista.
Itse asiassa Malkielin opuksesta löytyvät kutakuinkin samat keskeiset argumentit - eli kuumien sektorien välttäminen, hajautus, ja tiettyjen keskeisten tunnuslukujen kriittinen tarkastelu.
@Taloudellinen: kuulema Graham (loppuaikoina) ja Buffet suosittelevat kovasti indeksisijoittamista piensijoittajalle - johtuen alhaisista kuluista ja siitä että aika harva onnistuu voittamaan markkinat. Taisi ollakin sun sivuilla siitä juttua vieraskynän kautta, eli indeksejä + satellittejä.
@Laiska: Eli tosiaan tuo defensiivinen sijoittaja on todella passiivinen, eli sijoitukset pitäisivät olla "yhtä varmat" kuin pankkitalletukset. Bondit ovat kumminkin tuottaneet melko hyvin (http://research.stlouisfed.org/fred2/data/AAA.txt), eli esim koko 2000 luku ollut 5-7% välillä. Tuotto-odotuksiksi Graham sanookin että noin 8% historiallisesti voi pitää tuottona, ja jos joku neuvoja lupaa yli 10% vuosituottoja niin vaihda. Mutta anyhow, ostamalla parasta laatua olevia bondeja 2006-2007 niin olisi olettanut että rahat olisivat olleet melko turvassa jossei Lehmania olisi ollut.
Pitää myös vähän lukea muita kirjoja, olen pohtinut TA:ta myös hieman - js sillä saisi ajoituksen kuntoon kun siirtyy osakkeisiin sisälle.
Lähetä kommentti