sunnuntai 30. elokuuta 2009

Markkinoiden voittaminen - mahdollista?

Pari esimerkkiä sijoittajista:

Lee Cooperman: 25%/vuosi vuodesta 1995
George Soros: 1970-2000 keskimäärin 30% vuosituotto Quantum Fond:issa
Benjamin Graham: 14% keskimääräinen tuotto
Seth Klarman: noin 20% vuodesta 1980

Tästä voidaan siis vetää johtopäätös että markkinoita on mahdollista voittaa (ja jos nyt halutaan jatkaa tätä analogiaa niin että olet tyhmempi kuin kyseiset herrat josset voita markkinoita). Näillä herroilla kumminkin on ollut vielä se "ongelma" että sijoitettavat summat ovat olleet isoja: muutaman osakkeen löytö markkinoilta pitäisi onnistua hyvällä seurannalla, mutta jos pitäisi niitä löytää vielä enemmän niin tämä yleensä menee hivenen hankalemmaksi.

Varmasti näitä hyvin menestyneitä sijoittajia löytyy paljon enemmänkin, joten markkinoita on mahdollista voittaa: tosin samalla tavalla on mahdollista hävitä markkinoille, mikä tuntuu olevan melko tavallista esim osakerahastoissa. Ihminen on laumaeläin, joten valitettavasti mennään helposti virtojen mukana jotta voidaan sitten vedota siihen että "kun muutkin teki näin" jos menee huonosti, eli olet toiminut niin sanotusti "oikein" markkinoiden mielestä.

Tietysti toivon pystyväni "voittaa markkinat", mutta koska osakesäilytyspaikkassani on ilmainen säilytys niin minulle riittää että pääsen indeksin tuottoihin: rahastot yleensä pääsevät about samaan (sehän on keskimääräinen tuotto), mutta rokottavat n. 2% hallinointipalkkiota joten "voittoni" olisi 2% verrattuna rahastoon sijoittamiseen. Lähelle tätä pääsee myös ETF:illä (pienet vuosikulut), jota kautta on tarkoitus saada kehittyviä markkinoita mukaan salkkuun.

Ei kommentteja: