perjantai 14. elokuuta 2009

Kuinka monta eri osaketta

Vanhat suositukset ovat noin 8-12 osaketta, hajautettu 5-6 eri alalle (kuten joku vanhempi sijoittaja sanoi: Ford:in ja GM:n osakkeiden omistaminen ei ole "oikeata hajauttamista"). Tämä määrä tuntuu aika pieneltä, varsinkin kun katsoo nykyistä pörssimenoa - muutamalla osakkeella riski isoille heilauhdiksille on iso. Tällä määrällä ehkä eniten katetaan pörssi ja kaikki sen toimialat, ei hyvät yritykset.

Hyvä kuva (sekä kirjoitusta aiheesta) löytyy taloudellinenriippumattomuus -blogista:
http://taloudellinenriippumattomuus.blogspot.com/2009/03/moderni-portfolioteoria.html

Kuvastakin päätellen niin jo 20 osakkeella saa riskin vähennettyä huomattavasti - haittapuolena tietysti se että kaikkia osakkeita ei ehdi seurata kovinkaan hyvin ja että kaupankäyntikulut ovat iso kulu. Kulun määrää en pidä itse haittana, koska muutenkin pyrin ostamaan osakkeita parin kuukauden välein, ja todella tiivistä seurantaa en muutenkaan ollut aikoinut harrastaa jokaiselle osakkeelle. Isolla määrällä osakkeita on myös hyvä mahdollisuus löytää "seuraava Nokia", jos semmoinen sattuisi tulemaan - turskaa toki voi eksyä myös salkkuun, mutta pyrkimällä jo valintavaiheessa valikoimaan yrityksiä niin toivon voivani vähentää niiden määrää.

Olen päättänyt hajauttamaan rahani yli kahteenkymmenen osakkeeseen, mikäli löydän niin monta houkuttelevaan hintaan - tällä yritän varmistaa että saan osinkoa vaikka muutama yritys ei sitä jakaisi, sekä myös että saan sitä tasaisesti.

Ei kommentteja: