lauantai 15. elokuuta 2009

Alkuun pääseminen - kuukausisäästäminen

Tavoitteeseeni pääseminen on todella pitkä matka (ja suurin syy tämän blogin ylläpitoon on matkan kertominen, jotta voin itse myös katsoa taaksepäin matkaa ja toivottavasti huomata kehittyneeni sijoittajana), ja ensi askeleet ovat todella hitaita. Itse aloitin jo hetki sitten ja olen siinä mielessä hyvässä tilanteessa että olen jo rakentanut hätävaraston ja voin nyt sijoittaa "ylimääräiset" rahat pörssiin.

Mutta alkuun pääseminen ei ollut kovin helppoa: sisään tuleva raha katosi "jonnekin", ja kuun lopussa tili oli samassa tilassa kuin kuun alussa. Rupesin seuraamaan rahankäyttöäni pitämällä taulukkoa, ja huomasin että aika yllättäviin paikkoihin sitä rahaa menee pieniä summia joista tulee aika iso summa kuun lopussa.

Suurin osa niistä oli ns "turhia" menoja, joten päätin alkaa siirtämään heti palkan tultua 10% sivuun säästötilille ja koittaa pärjätä näin. Tämä toimi melko mainiosti: kun rahat "katosi" niin osasin itse aika hyvin sopeutua tilanteeseen. 10% tuntuisi olevan palkasta syrjään siirettävän siivun yleisuositus (jota siis laitetaan pitkä-aikaisäästämiseen, matkoihin yms "lyhytaikaisäästämiseen" käytetetään sitten käyttörahaa) mutta mielestäni parempi oli tämä sivusto: http://www.mdmproofing.com/iym/BMF.shtml

Tavoitteena siis 50-20-30 jako, joista 50% on pakkolliset menot, 20% pitkä-aikaissäästö ja 30% "muut" (harrastukset ja halut). Nämä prosentit ovat melko kovia, mutta mielestäni ihan hyvä tavoite: hankalaksi tulee pakollisten kulujen tunnistaminen, esimerkkinä ruoka ja internetyhteys - ovatko nämä pakollisia, ja esimerkiksi ruoassa niin kuinka pakollista esimerkiksi pihvi on joka viikko?

Itse en pääse 50% pakollisissa kuluissa, vain noin 60% paikkeille menee (johtuen siitä että lyhennän asuntolainaa pois melko vauhdilla) ja valitettavasti kulutan aika paljon rahaa ruokaan - voisin tästä säästää vähän, mutta ei mielestäni ole mielekästä syödä makaroonia ja ketsuppia koko elämä (mutta en kyllä mitään kobe-härkää myöskään syö :)). Sijoitusprosentti pitkällä tähtäimellä (vuosi) tuntuisi nyt olevan noin 10-15% paikkeilla, joten aika hyvissä asemissa ollaan.

Asetin siis itselleni tuon 15% sijoitustavoitteeksi jokaisen kk nettotuloista, eli tämän tulen yrittämään siirtää syrjään osakeostoja varten.

Joten vinkkinä aloittelevalle säästäjälle:
  1. Tee budjetti ja seuraa kuluja
  2. Ala siirtämään rahaa pikkuhiljaa sivuun - vaikka siirrät vain 20-100e/kk niin se ei haittaa
  3. Luo hätävara - jos joudut turvautumaan esimerkiksi luottoon kun jotain yllättävää sattuu niin maksat tästä korkoa, ja tämä korko on pois tulevista rahoistasi
  4. Ole kärsivällinen. Alku on todella hidasta, mutta pitkällä tähtäimellä tätä tehdään.
Tulen vielä myöskin varmaan kirjoittamaan blogit kulutusluoton välttämisesestä/kalleudesta ja markkinoiden ajottamisesta.

Ei kommentteja: