perjantai 13. toukokuuta 2011

Syscoa salkkuun maaliskuussa, Harleysville Group Inc huhtikuussa

Lisäilin jo maaliskuussa hieman Sysco salkkuun hintaan 28,23$/osake. Osake oli arvostettu alle markkinoiden keskiarvon, vaikka yhtiö on markkinajohtaja noin 17% osuudella markkinasta: syynä tähän on että on ollut pelkoa että kassavirta ei riitä tukemaan/kasvattamaan osinkoa, eikä myöskään yrityksen kasvua. 2010 vuosi oli erittäin negatiivinen kassavirran suhteen, mutta siellä on kaksi yksittäistä, isoa menoerää: veroviranomaisten kanssa tehty sovinto (528 miljoonaa $) sekä ennakko-eläkemaksut (140 miljoonaa $).

Yrityksen johdolla on positiivinen näkökulma markkinatilanteeseen sikäli että ostomahdollisuuksia on paljon (ja Syscolla tosiaan isoin markkinaosuus, 17% - seuraavalla noin 9%) joten pystynee käyttämään ison yrityksen tuomat edut hyväkseen. Yritys on kasvanut ja ennenkaikkea tehnyt voittoa myös vaikeina vuosina, vaikka kasvu on ollut melko pientä. Lukiessani SeekingAlphalla ja muualla kommentteja niin yritys tosiaan on erittäin hyvä siinä mitä tekee, ja asiakkaat sitoutuvat siihen. Yritys on siis ennenkaikkea "ruuanjakelu"-yritys, eli toimittaa noin 400 000 asiakkalle (ravintoloita, kouluja jne) mm. pakastettuja raaka-aineita, lihaa, maitotuotteita sekä myös ruokaluun liityviä tuotteita kuten ateriamia, keittövälineitä ja puhdistusvälineitä.

Ostohinnalla osinkotuotto oli 3,68% mikä on melko hyvä, ja toivottavasti syksyllä osinkoa korotetaan. Payout-ratio on 52%, mikä on ihan pidettävä jos kassavirta sallii sen. Osakkeella oli hold suositus suurimalla osalla analyytikoita ostohetkellä (fool.com tosin 5 tähteä), mutta en oikein löytänyt muuta osaketta hyvällä osingolla joten päätin sijoittaa tähän. Tämän jälkeen yritys onnistui ylittämään odotukset ja palkittiin yhden päivän aikana noin 10% nousulla - nousu oli "kiva", mutta toivon että tälle osakkeelle ei osu noin isoja päivämuutoksia enään (paitsi ylöspäin).

Harleysville Group Inc taas tuli salkkuun hintaan 32,34$ ja 4,45% osingoilla. Osake on ottanut melko reilusti siipeensä helmikuussa kun tulokset olivat todella pettymys, eikä Japanin tsunami parantanut tilannetta (vaikka Harleysvillellä ei ole siellä mitään toimintaa). Otin siis hieman riskiä ja oletan että viime kvarttaalin tulos oli vain yksi huono kvarttaali ja yritys pystyy parantamaan tulosta. Beta tässä myöskin melko matala, eli kurssi ei ole heilunut kovin paljon - itse asiassa tuntuisi olevan historiallisesti hyvä paikka siirtyä tähän osakkeeseen, jos Harleyville pystyy jatkamaan osingon maksua (seuraava osinko on jo luvattu, 0,36$/osake).


Ei kommentteja: