tiistai 10. toukokuuta 2011

Aerocrine salkkuun maaliskuussa

Eli tähän alkuun on pakko todeta että ostin Aerocrineä salkkuun jo maaliskuussa hintaan 5,8 kr/kpl: hinta oli hieman kova, koska kävi alle 5kr, mutta oli juuri lähdössä mielestäni nousuun ennen Japanin katastroffia joten "kiire oli".

Aerocrine on lääkefirma, jonka päätuote on FENO (Fractional Exhaled Nitric Oxide) astman hoitoon. Astma on melko yleinen tauti, joka aiheuttaa Yhdysvalloissa vuosittain pari miljoonaa akuuttia sairaalakäynta, joista 500 000 jää sairalaan yön yli sekä 4 500 kuolemantapausta. FENOn käyttö on tällä hetkellä melko pientä (10-15 miljoonan $ markkinat, josta Aerocrinellä 70%) mutta menetelmälle odotetaan ATS (American Thoraic Societyn) lausuntoa: tätä on valitettavasti odotettu jo vuonna 2009, sitten 2010 ja nyt "tieto" on että tämä lausunto tulisi ennen heinäkuuta (ATS konferenssi 13-19.5): menetelmällä on jo kannatusta Saksassa ja Schweizissä, sekä pari vakuutusyhtiötä myös korvaa tämän jo tällä hetkellä Yhdysvalloissa (esim Carefirst 3,5 milj vakutettua).

Mikäli tästä tulee positiivinen päätös (eli suositus) niin markkinat kasvavat räjähdysmäisesti: Britannissa on tutkittu että NO-mittauksilla voidaan säästää 340-540 puntaa/potilas. Yhdysvalloissa on 22 miljoonaa astmaatikkoa, ja jos lasketaan että 300$ olisi säästö / astmaatikko ja menetelmällä saisi rahastaa 10% säästöstä niin tästä tulisi pelkästään Yhdysvalloissa noin 660 miljoonan $ markkina vuosittain.

Aerocrinellä ei ole varsinaisia kilpailijoita tällä hetkellä Yhdysvalloissa: 2009-2010 Apieron oli kilpailija, mutta yritys meni konkurssiin ja Aerocrine osti patentit. Euroopassa kilpailiajat olivat FILT ja Medisoft (nämä möivät tuotteita halvemmalla kuin Aerocrine ja painoivat näin tulosta): FILT ostettiin pois maaliskuussa 2011, ja Medisoftia vastaan Aerocrine voitti patenttioikeuden-käynnin (nähtäväksi jää mitä siitä tulee, pitääkö Medisoftin maksaa lisenssimaksua Aerocrinelle).

Aerocrinen voitto-marginaali on tällä hetkellä noin 65-70% (myynti erikoislääkäreille jne) ja tosiaan markkinaosuus 70%: jos taas lasketaan että kate tippuu 50% sekä markkinaosuus 35% niin Yhdysvaltain markkinoista jäisi noin 100 miljoonaa $ voittoa / vuosi.

Yritykseen on tullut lisää pääomaa suunnatuilla anneilla (70% osakkeista nyt isojen pelureiden omistuksessa) ja kassa riittää noin 3 vuoden tappioiden pyörittämiseen. Osake on siis erittäin korkean riskin, mutta jos ATS antaa positiivisen päätöksen niin en oikein tiedä mihin tämä saattaa päätyä - 25-35kr helposti.

Ei kommentteja: