lauantai 9. tammikuuta 2010

Tavoitteiden tarkennus / Askel 2

Päästyäni ensimmäiseen tavoitteeseen ajattelin että on ihan hyvä käydä läpi tuota tavoitemäärittelyä ja ehkä hiukan tarkentaa sitä. Ensin tosin pakko todeta että Pörssisäätiön tutkimuksen mukaan (linkki) sitä olisi nyt keskivertoa isompi sijoitussalkku, kun tuo 10 000€ on rikki. Eipä suomalaisilla siis keskimäärin ole kovin isoja salkkuja - tosin ehkä hyvä että kaikki suomalaiset eivät harrasta sijoittamista, voisi johtaa Japanin tapaisiin arvostustasoihin.

Alkuperäisessä tavoitemäärittelyssä (linkki) ensimmäinen askel piti olla elokuussa 2010, mutta aika innokaasti tuli rahaa laitettua osakkeisiin joten puoli vuotta etukäteen saavutin tavoitteen. Osa osakkeista tuli kieltämättä ostettua hieman vauhdilla, joten tuo "kivalta tuntivia" kriteeri täyttyi siltä osin (valitettavasti).

Askel 2:elle olin ajatellut alkaa määrittelemään stop losseja ja maksimikokoja osakkeille: ajatuksena että jos osake on 5% salkusta, ja vain 2% salkun arvosta saa hävitä niin se tarkoittaa että aina kun ostan osakkeen niin asetan stop-lossin -10% ostohinnasta. Olen kyllä luopunut oikeastaan molemmista ajatuksista - syynä tähän että osakkeet elävät kyllä nyt vähän liikaa, ja jos joku hyvä osake löytyy niin kyllähän sitä kannattaa ostaa enemmän. Pyrin pitämään yhden osakkeen osuuden salkusta alle 10%, ja tarkoituksena kasata noin 20-30 osaketta yhteensä salkkuun.

350€/kk sijoitusmäärällä ja 10% vuosituotto-odotuksella päädyn siihen että heinäkuussa 2012 askel 2, eli 25 000€, pitäisi olla kasassa. Alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna tähän on 13kk vähemmän aikaa, joten katsotaan miten käy - ilman tarpeeksi korkeita tavoitteita tuskin pääsen siihen.

Askel 3 (25-50 000€) olin ajatellut että osan sijoituksista alkaisin siirtämään pitkiin korkoihin - ajatus tässä olisi että ennen tuota tasoa ottaisin enemmän riski pelkillä osakkeilla, ja sitten "rauhoittaisin" salkkua pitämällä osan bondeissa. Tässä nyt hieman enemmän lukeneena pakko todeta tämä ei enään tunnu kovin järkevältä - bondimarkkina heiluu myös melko lailla, mutta tuotto ei ole yhtä hyvä kuin osakemarkkinoilla. Jos löytyy joku sopiva esim 5 vuoden, 7-8% korolla ja esim 10 000€ sijoituksella saatava joukkolaina, jonka tiedän voivani pitää koko ajan niin voin harkita tätä - tosin näin hyvää korkoa tuskin saa terveistä yhtiöistä.

Mutta näillä mennään eteenpäin.

2 kommenttia:

JToivonen kirjoitti...

Ehdin tässä vasta muutaman artikkelin lukaista läpi - mutta kiitän jo nyt aivan loistavasta blogista! Mukavaa luettavaa ja mielenkiintoisia ajatuksia.

Itse aloitin osakesijoittamisen tuossa lähes (tähän mennessä) syvimmän kuopan kohdilla 2009 - joten mielenkiinnolla kuuntelen muidenkin aloittelevien kokemuksia ja ajatuksia. :)

Ikävä kyllä itselläni ei ole kuitenkaan kuukausituloja, joilla tuota salkkua voitaisiin kasvatttaa. Joten ollaan tällä hetkellä arvonnousujen ja osinkojen varassa.

Tässä on kuitenkin opinnot kesken ja ikääkin vasta alun kolmatta kymmentä, joten ei hätä ole tämännäköinen.

Se mikä yllätti eniten heti kättelyssä, oli tuo sijoitussalkkujen keskimääräinen arvo. Jumatsuikka, on muuten yllättävän pienet rahat suomalaisilla pelissä. Ei kai tuo nyt sinänsä ole yllättävä tulos, mutta kun sen sanoo ääneen, kuulostaa 10 000€ hyvin pieneltä.

Kadotin jo tämän kommentin punaisen langan ja tarkoituksen... Tarkoitus oli kai vain sanoa, että kiitoksia blogista ja innolla odottelen uusia tekstejä!

Osinko77 kirjoitti...

Kiitos kommentista :) Välillä tulee ehkä hieman tajunnanvirtaa myös tekstien sekaan, mutta eiköhän joskus jotain asiaakin eksy mukaan.

Taloudellinen riippumattomuudella oli hieman pitempi kirjoitus tuosta suomalaisten osakeomistuksista: http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2009/09/suomalainen-sijoittaja.html - eli keskimäärin yli 50 vuotias, ja salkun koko alle 10 000e, jota voi kyllä kuvata todella huolestuttavaksi jos katsoo "kokonaiskuvaa". En tiedä miten tuo on muuttunut vuoden 2008 jälkeen - voi olla että hiukan enemmän on nyt osakesäästijiä, mutta uskon että suurin osa sijoittaa rahastoihin.