lauantai 9. tammikuuta 2010

Piensijoittajan tuottovaade

Lukiessani Lynchin kirjaa törmäsin kohtaan, jossa käytiin läpi että paljon piensijoittajan pitäisi saada tuottoa osakesijoittamisestaan. Yksinkertaisesti kaava menee näin:

Osakemarkkinoiden keskimääräinen tuotto 10% + vaivanpalkka 1-2% + ostokulut 1-2% sekä myyntikulut 1-2% = noin 16% keskimäärin vuodessa.

Elikkäs jossei pääse noin 16% keskimääräiseen tuottoon niin pitäisi harkita että kannattaako vaan sijoittaa johonkin edukkaaseen ETF indeksiin, jotta saat "valuttaa rahallesi ja ajallesi". Lynch:in mielestä on hyvinkin mahdollista että piensijoittaja pääsee tähän tulokseen - kunhan sijoittaja tekee pohjatyön kunnolla ja ostaa "hyviä" osakkeita (eikä kuumia trendiosakkeita / samoja mitä kaikki muut ostavat). Esimerkkinä tästä hän käyttää NAIC (North American Investor Club) kattojärjestö, jossa on 10 000 paikallisjärjestöä. Nämä ovat onnistuneet voittamaan indeksin todella usein (sijoituskerhoissa siis tehdään osakeanalyysejä yhdessä), ja tämän takia Lynch näkeekin että on todella harmi että piensijoittajien osakevalinnat ovat kuolemassa pois.

Osakevalintaan kannattaa todella kiinnittää huomiota: keskimäärin 10 osakkeesta Lynch arvelee että 6 tulee nousemaan paljon (jos 7 niin sijoittalalla menee tosi hyvin) ja yksi niistä aivan uskomattoman hyvin (yleensä se, mitä et ikinä arvannut), 3 menestyy huonosti ja yhdellä menee todella huonosti.

Ei kommentteja: