lauantai 23. tammikuuta 2010

Travelpartner - lottolappu/kasvuosake

Olen tosiaan lukenut Lynhin kirjoja, joissa hän suosittelee että kasvuosakkeita kannattaa myös ottaa salkkuun, heistä voi saada todella hyvän tuoton niin kauan kuin kasvu jatkuu. Tosin siis kannattaa varmistua siitä että yrityksellä oikeasti on sitä kasvupotentiaalia, eli ei hypätä heti ensimmäisten joukkoon kyytiin.

Koska salkussani ei tällä hetkellä ole ns "lottolappua" (Malka Oilista luovuin tosiaan, BlackPearl Resources ei ehkä täytä lottolapun määritelmää) niin päätin että voin ottaa hieman riskiä. Koska sijoitettava summa on tällä kertaa pieni, niin sen pitäisi olla mieluiten pohjoismaista (matalemmat kaupankäyntikulut) ja törmäsiin muutamaan mielenkiintoiseen mahdollisuuteen Ruotsissa.

Ensinäänkin WeSC kiinnostaa, mutta siitä taisin hieman myöhästyä - tosin kurssi on tullut hieman alas, joten varasuunnitelma on ostaa hieman WeSC:iä mikäli saan sen alle 100kr.

Pääsuunnitelma siis nyt ostaa Travelpartneria salkkuun pieni siivu. TravelPartner toimii internetissä ja sillä on "affilate" network jonka kautta tulee paljon kauppaa. Voittomarginaali on laskenut (ja luulen että laskee edelleen jatkossa hieman), mutta kun myynti kasvaa erittäin voimakkaasti niin tämä on johtanut isoon tuloskasvuun. Tammikuu-Syyskuu 09 voitto oli 1,46kr/osake, ja kun kauppa jatkanut melko varmasti kasvuaan niin arvelen että voiton pitäisi varmasti olla 2kr/osake. Tämä antaisi 17,5kr kurssilla P/E 8,75, mikä on matala kyllä kasvuyrityksellä. Hyvällä säkällä yritys voisi tehdä voittoa 2,5kr, mikä antaisi P/E luvuksi 7.

On myös keskusteltu siitä jonkun verran että yrityksellä ei ole tarvetta sitouttaa niin paljon omaa pääomaa kun toiminta kasvaa internetin kautta: tämä voisi antaa mahdollisuuden osingonjakoon jo ensi vuonna, ehkä 1-2kr/osake eli 6-12% paikkeilla. Tätä puoltaa myös se että yrityksen johto on ostanut paljon osakkeita, ja ehkä haluaa täten vapauttaa osan sijoittamista rahoistaan. Yrityksen johdolla on erittäin iso osuus osakkeista hallustaan, ja noteraus tapahtuu vielä First North kauppapaikalla - eli on hieman epälikviidi, ja tämä tietytysti näkyy siinä että arvostus on alhaisempi.

Viime osavuotiskatsauksessa ollaan myös kerrottu lentomatkojen kausivaihtelusta:
- Q1: 32%
- Q2: 27%
- Q3: 22%
- Q4: 19%

Tämän mukaan tosiaan Q4 tarkoittaisi hitainta kasvua, ja taas Q1 isoa. Hieman spekulaatiota on ollut siitä että tämä Q4 voisi olla hieman poikkeava johtuen kylmyydestä, ja kasvu voisi olla hieman isompi - mutta näihin lukuihin peilattuna Q1 jälkeen odotan isompaa kurssinousua.

Summa sumarum, yritys siis tekee voittoa ja on kasvannut voimakkaasti taantuman aikana. Pidän businessmallista (netin kautta toimiva), mielestäni arvostustaso on hieman alhainen joten aion yrittää saada ongittua kasan osakkeita Travelpartnerista ennen seuraavaa osavuotiskatsausta - olen muiden analysoijien kanssa samaa mieltä että 30 kr / osake on vuoden 2010 tavoite. Tämän lisäksi tietysti on mahdollisuus että joku isompi toimija kiinnostuu, ja ostaa Travelpartnerin pois...

Muuten markkinat ovat laskeneet, mikä toivottavasti jatkuisi vielä ensi kuussa hetken - avaisi hyviä ostotilaisuuksia.

Ei kommentteja: