keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

XACT Nordic High Dividend Low Volatility (XACTHDIV)

Tukholman pörssiin ilmestyi mielenkiintoinen ETF: XACTHDIV eli XACT Nordic High Dividend Low Volatility. Englanninkielistä tietoa tuntuu olevan melko niukasti (http://en.xact.se/Press-releases/2017/Xact-lists-a-new-Nordic-Smart-Beta-ETF/) mutta ruotsin kielellä sitten enemmän: http://www.xact.se/etf-utbud/Aktiemarknad/XACT-Nordiska-Stabila-Bolag/

Tämä on siis ETF, joka seuraa Handelsbankenin Nordic Smart Beta indeksiä jossa on 50 yritystä. Smart Beta rahasto yrittää saada perinteistä indeksiä hieman parempaa riskipainoitteista tuottoa kuin mitä perinteinen indeksi saavuttaa. Valinta tehdään pohjoismaiden 150 vaihdetuimman osakkeen joukosta niin että ne 50 joissa on sekä korkein osinko ja matalin riski pääsevät mukaan - korkein osinkotuotto siis ei välttämättä oikeuta pääsyä ETF:ään. Koostumus on tällä hetkellä n. 61% ruotsalaisia osakkeita, 17% tanskalaisia, 14% suomalaisia ja loput sitten norjalaisia.

Vuotuinen osinkotuotto on noin 4% tällä hetkellä, ja ETF jakaa kerran vuodessa osinkoa toukokuussa. Hallintokulut ovat 0.3%, mikä mielestäni on siedettävä. Itse en taida tällä hetkellä sijoittaa tähän ETF:ään: luulen että korot lähtevät vähän nousuun mikä tarkoittaa että osinko-osakkeet laskevat hiukan arvossa, samoin tämän ETF:n markkinoille tulo hiukan kielii siitä että osinko-osakkeet ovat nyt vähän yliarvostettuja. Mutta sikäli pidän tästä että olen melko varma että nyt on niin paljon rahaa kiinni indekseissä että aktiivisella osakepoiminnalla voi saavuttaa ylituottoa, ja se että tämä ei seuraa perinteistä indeksiä pitäisi luoda mahdollisuuksia tähän - historiallinen data osoittaa noin 10.7% vuotuista tuottoa.


Ei kommentteja: