lauantai 5. elokuuta 2017

Tessin.se - kiinteistösijoittamista joukkorahoituksen kautta Ruotsissa

Rakentaminen menossa


Ruotsissa on muutama mielenkiintoinen joukkorahoitus-alusta, ja yksi niistä on Tessin. Rakennusalalla katteet ovat hyvät, mutta piensijoittajana on hankala päästä osallisiksi näihin jossei osta esim. vuokra-asuntoa. Rakennusprojektit maksavat paljon, joten tähän rakoon Tessin on tullut joukkorahoitus-alustan kanssa. Rakennuttajat tarvitsevat yleensä lainaa 1-2 miljoonaa euroa, ja kun tämän jakaa esim 5000€ osuuksiin niin osuus ei ole niin iso. Yrittäessäni lukea miten käytännössä kokonaisrahoitus projektille menee niin vaikuttaa siltä että osassa on 60% pankkilainaa, 20% "ulkopuolista rahaa" (Tessin tässä tapauksessa) ja loput sitten omaa rahaa - syy miksi eivät ota kokonaan pankista lainaa on se että silloin pankki haluaa korkeampaa korkoa koska riski on isompi. Rakennuttajat ovat yleensä pieniä, jolloin heillä ei ole tarpeeksi omaa rahaa - ja näissä on aika iso riski verrattuna normaaliin pankkilainaan.

Olen seurannut kohteita jonkun aikaa, ja jokaisesta kohteesta on olemassa projekti-suunnitelma, kululaskelma, yhden tai usean ulkopuolisen arvio kohteen arvosta kun se valmistuu, kuvaukset rakennuttajista sekä rakennuttajan luottoarvio. Projekteja on kahdenlaisia: niissä missä saat etuoikeutettuja osakkeita ja toiset on puhtaasti lainoja jossa on myös vakuus. Tuotto vaihtelee 9-12% välillä (per vuosi) ja juoksuaika on 6-24kk, yleensä lähempänä 18kk. Poikkeuksena on sitten joitakin etuoikeutettuja osake-projekteja joissa juoksuaika on määrittelemätön, mutta näitä ei ole näkynyt pitkään aikaan.

Sijoittaminen on melko helppoa: kun projekti tulee näkyviin niin voit varata osuuden (jos olet sijoittanut ennestään yli 50k€ niin saat varata 24t etukäteen), ja suurin osa projekteista täyttyy julkistuspäivän aikana. Tämän jälkeen jos olet varannut osuuden ja saat osuuden niin saat sähköiset sopimuspaperit, jotka pitää allekirjoittaa sähköisesti, ilmoitat palautustilin ja saat vähän myöhemmin laskun jossa on tilinumero ja viite. Kaikki on siis täysin sähköistä eli kustannukset voidaan tämän takia varmaan pitää niin matalina että sijoittajia voi olla satoja jokaisessa kohteessa.

Olen itse sijoittanut nyt 3000€ opiskelija-asuntoihin Örebrossa. Tähän mennessä yksikään Tessinin projekteista ei ole epäonnistunut, ja toivon että tämä ei ole ensimmäinen - koska kyseessä on laina niin jos projekti epäonnistuisi niin minulla olisi pieni osuus Örebrossa sijaitsevasta kiinteistöstä.

Tessin alusta on oikeastaan lähtenyt lentoon tänä vuonna (tuntuu että tämän vuoden aikana on ollut jo yhtä monta projektia kuin viime vuoden aikana), ja Tessin on nyt kertonut että he sunnittelevat laajentumista pohjoismaissa, eli Suomi ja Norja on ne maat mitä he tutkivat. Yksi Tessinin perustaja (Jonas Björkman) oli perustanut sovelluskaupan matkapuhelin-laitteille jo ennen Applea, mikä ei sitten menestynyt koska ei saannut sitä markinoitua ja sitten Appstore ja vastaavat tappoivat sen - tästä hän kirjoitti esimerkkinä siitä että vaikka sinulla on hyvä ajatus niin se ei riitä, myös ajoitus ja markkinointi pitää olla kunnossa ja jossei tuote lähde lentoon usean vuoden kuluttua niin pitää myös osata luovuttaa.

Ei kommentteja: