maanantai 10. toukokuuta 2010

Finanssikriisi 2.0 - ohi jo?

Finanssikriisin toinen vaihe tuli yllättävän nopeasti - tosin olihan se tiedossa että edellisestä ei oltu toivuttu kunnolla. Kyyti oli melko kylmää hetken, ja hieman jäi harmittamaan että pari myyntitärppiä oli aikaisemmin jäännyt muutaman euron päähän: näillä rahoilla kun olisi voinnut tehdä mukavia ostoksia kun kurssit laskivat todella rajusti. Esimerkiksi UTG (Reaves Utility Fund) kävi alle 16 dollarin, mikä olisi antanut noin 8% vuosituoton kuukausittaisilla osingoilla.

Odotetusti kurssit lähtivät palautumaan kun tuli tieto EU:n pelastuspaketista Kreikalle: tosin paketin koko kyllä yllätti itseni, eli ehkä tästä seuraa viikon nousuputkikin. Hieman tämä kyllä pistää miettimään asioita uusiksi: melkoiset leikkaukset on kyllä luvassa julkiseen kulutukseen Kreikassa ja muissa maissa (ihan kuten Suomessakin pitäisi), mikä ei voi muuta kuin hidastaa talouskasvua Euroopassa. Myös pelastuspaketti tuntui nostavan euron kurssia, mikä on myös hieman huono talouskasvulle: jos euro ja dollari olisi mennyt noin 1:1 tasolle niin Euroopan teollisuus olisi kyllä tästä hyötynyt. Tilanne siis siinä mielessä kaksimielinen että talouskasvu olisi nostanut yritysten tuloksia Euroopassa (ja sitä kautta osakehintoja + osinkoja) - tosin tämä olisi melko varmasti johtanut inflaation ja sitä kautta korkojen nousuun.

Omiin sijoitussuunnitelmiin korkojen nousu olisi vaikuttanut siten että asuntolainan olisi lyhentynyt paljon hiljempaa kun nykyisellä tahdilla: toisaalta tämä että korko pysynee matalana koko vuoden tekee sen että joudun rukkaamaan veroprosenttia ylöspäin, olin kumminkin ajatellut että tänä vuonna maksan noin 2/3 viime vuoden koroista.

Omaan suunnitelmiin tuli sen verran muutosta, että on pakko pitää aina hieman käteistä myös osakesalkussa valmiina ostoksia varten: tällä kertaa löytyi vain hieman rahaa, jolla päädyin ostamaan WeSC:in osakkeita kun Nordnetissa oli vielä noin 4e/kauppahinta.

2 kommenttia:

Laiska sijoittaja kirjoitti...

Paketin koko yllätti minutkin. Lyhyehköllä aikavälillä se auttaa Eurooppaa talouskasvun käynnistelyssä, mutta loppu on sitten kiinni talouspolitiikasta. Toivottavasti tämänkeväinen myllerrys riitti säikyttämään PIGS-maiden ja koko EU:n päättäjiä riittävästi.

Kuten sanoit, ostopaikat olivat herkullisia. Itse olin kerännyt vähän kassaa ja siitä oli nyt hyötyä. Sain tehtyä ostot hyvään paikkaan perjantaina ja hieman myöhässä maanantai-aamuna.

Anonyymi kirjoitti...

"Hieman tämä kyllä pistää miettimään asioita uusiksi: melkoiset leikkaukset on kyllä luvassa julkiseen kulutukseen Kreikassa ja muissa maissa (ihan kuten Suomessakin pitäisi), mikä ei voi muuta kuin hidastaa talouskasvua Euroopassa."

Tuosta olen eri mieltä. Itseäni ainakin epäilyttää hirveästi tämä velalla elvyttäminen ja holtiton tuhlaus mitä Kreikassakin harrastettu. Harrodin kuuluisan kasvuyhtälön mukaan (g=s/v) talouskasvu g syntyy joko säästämisasteen s kasvusta tai pääomakertoimen v pienentymisestä. v:tä voidaan pienentää ottamalla käyttöön tehokkaampaa yleiskäyttöistä teknologiaa ja näin parantaa pääoman rajatuottavuutta. Tämä on kuitenkin ollut yleensä suhteellisen vakio. Normaalin taloudellisen kehityksen oloissa kuitenkin säästämisaste s pitkälti määrittää pitkän aikavälin talouskasvun! Kuten tiedetään perus kansiksesta pitkällä aikavälillä S = I eli bruttosäästäminen, joka sisältää myös julkisen säästämisen, määrittää bruttoinvestoinnit! Julkisen budjettialijäämän kasvattaminen syö siis pitkällä aikavälillä kansantalouden kasvumahdollisuuksia! Lyhyellä aikavälillä kylläkin keynesiläisen kerroinmekanismin kautta julkisen budjettialijäämän kasvattamisen kautta kulutus luo kasvua mutta pitkällä aikavälillä se nostaa korkotasoa, mikä taas alentaa yksityisiä investointeja.