perjantai 7. tammikuuta 2011

Osinkoja vai ei, hajauttaa vai keskittää

Olen tällä hetkellä erittäin mietteissäni miten jatkaa sijoittamista: pitäisikö valita "varmoja" osakkeita vai korkean riskin osakkeita, osinko-tuloa vai kasvua, keskittää vai hajauttaa omistuksia?

Markkinat ovat mielestäni melko korkeat tällä hetkellä, ja (erittäin) hyviä osingonmaksajia on hankala löytää nyt verrattuna 2009 vuoteen jolloin 5% osinkotuottoja löysi melko helposti. Lasken hyvät osingomaksajat (jotka siis jakavat vain noin 30-60% tuloksestaan) melko "varmoiksi" osakkeiksi: jos ostan 4% osingonjakajan esim hintaan 10€ niin jos kurssi dippaa 20% (8€) niin osinkotuotto on 5%, mikä melko varmasti houkuttelee osinkometsästäjiä paikalle (ja täten estää kurssia tippumasta kovinkaan paljon enempää) - eli mitään 50% alennusta en odota esim McDonaldsille / Kraftille (jossei jotain todella odottamatona tapahdu). Yleensä nämä on muutenkin isoja yrityksiä, joissa ei kovin isoa liikehdintää tapahdu (mitä nyt "normaali" volatiliteetti tuntuu olevan noin 30-40% joka osakkeelle/vuosi, eli 10€ "varma" osake heiluu 8,5-11,5€ välillä helposti).

Taas kasvavat yritykset (10-20% vuodessa) tuntuisivat osakekurssien muodossa parhaiten palkitsevan (olettaen että kasvu jatkuu) - ja eipä tulevat osinkoverotuksen kiristykset oikein osinkosijoittamiseen kannustakaan. Näistä tuntuisi löytyvän mahdollisuuksia ns "ten-baggereihin" (kuten Peter Lynch niitä kutsuu), mutta riskinähän on se että kun kasvu hidastuu niin osakekurssi ottaa heti siipeensä, ja myös näihin pitäisi mennä mukaan kun ovat vielä kasvamassa (esim juuri joku Johnson & Johnson tuskin pystyy ylläpitämään 10-20% kasvuvauhtia useita vuosia: loppuu maailma kesken) ja kasvuvaraa on, mikä on riskialtista.

Näistä on siis hankala löytää "voittajat", joten niitä pitäisi ostaa muutama ja toivoa että joku niistä on se joka tuottaa hurjasti: esim yksi 700€ sijoitus, joka kasvaisi 4-10 kertaiseksi tekisi todella hyvää salkulle. Korkeat kaupankäyntikulut (sekä pieni pääoma) hieman estävät näiden haalimisia, mutta taidan tehdä niin että yritän pitää noin 60-70% isoissa, varmoissa osingonmaksajissa ja 30-40% salkun arvosta yritän löytää näitä "kasvuyrityksiä": yksi moinen sattui jo salkkuun Black Pearl Resources-muodossa (Nordnet keskikurssi: 9,9kr -> 40,7kr) ja on tehnyt todella hyvää tulokselle, mutta sitten päästäänkin jo siihen hajauttamiseen vs keskittämiseen: sijoittamani summa Black Pearl Resourcesiin oli pieni (koska ajattelin että se voi mennä ihan pieleen) joten voitotkin pysyvät kohtuullisina. Taidan tavoitella noin 20-30 osinko-osaketta ja siihen rinnalle noin 10 "kasvuosaketta" - tämän pitäisi pitää riskit kohtuullisina.

Jotta homma ei olisi liian helppoa niin olisihan se kiva vähän enemmän tehdä kauppaa (vs yrittää holdata), ja samoin on paljon kivempaa törsätä rahaa kuin sijoittaa niitä...

3 kommenttia:

Billy the Kid kirjoitti...

Lyhyesti kommenttina hyvät kasvuyhtiöt ja osinkofirmat ovat molemmat hyvä kohteita. Itse omissa sijoituksissa painota osinkotuottoa kasvun edelle, mutta kyllä kasvufirmat myös kiinnostaa. Tässä vaan on se, että kasvua on tosiaan hieman hankalempi arvottaa ja yleensä riski on kovempi ja poiminta pitää olla tarkempaa.

Pidä myös kiinni kurista sijoittaa indeksituotteisiin, ettei käy niin kuin eräälle sankarille jonka blogia lukaisin.(hylkää indeksisijoitukset kokonaan, koska satelliitt salkku näyttää tuottavan paremmin, vaikka sijoitushistoria hänellä menee blogin perusteella vaan kolmen vuoden taakse :))

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Bily: Omien laskujen mukaan tässä ois nyt 8. vuosi menossa. 1998-2001, sitten markkinoiden seuraamista sivussa 2002-2007 ja uudestaan markkinoille tammikuusta 2008. Kannattaa opetella laskemaan ;)

Osinko77 kirjoitti...

Kyllä sitä valitettavasti täällä mennään nykyään ilman indeksituotteita, hieman lisää siitä myöhemmin. Fiksua vai ei, senhän aika näyttää valitettavasti (tietoinen päätös siis) - ja nyt siis voi vielä ottaa hieman riskiä, luulen että viimeistään 50 000 jälkeen alan lisäilemään myös ETF-indeksituotteita salkuun.